Nova varijanta korone – “trebati će pokrenuti razvoj cjepiva protiv nje”

0

NOVA varijanta koronavirusa je najznačajnija varijanta koju su znanstvenici dosad otkrili, rekla je direktorica britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost Jenny Harries.

“Ovo je najznačajnija varijanta koronavirusa koju smo dosad uočili. Potrebna su hitna istraživanja kako bismo naučili više o tome koliko je zarazna, opasna i otporna na djelovanje cjepiva”, rekla je Harries, a prenosi BBC.

Znanstvenici strahuju da bi mutacije mogle pomoći novoj varijanti da izbjegne imunitet stečen cjepivima i prebolijevanjem

Radi se o varijanti korone koja je zabilježena u Južnoafričkoj Republici, Bocvani i Hong Kongu. Nazvana je B.1.1.529 i ima čak 32 mutacije koje bi joj možda mogle omogućiti da izbjegava imunitet stečen cjepivima i prebolijevanjem.

Harries je dodala kako “znanstvenici proučavaju koje javnozdravstvene politike bi mogle ograničiti utjecaj te varijante”.

Kako javlja BBC, Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo je putne restrikcije prema Južnoafričkoj Republici i pet susjednih zemalja kako bi ograničili širenje nove varijante.

Britanski ministar zdravstva: Ne znam dovoljno o novoj varijanti, ali moramo biti oprezni

“Još uvijek ne znamo dovoljno o novoj varijanti identificiranoj u Južnoafričkoj Republici, ali moramo biti na oprezu”, rekao je britanski ministar zdravstva.

Rekao je kako je odluka o zabrani letova iz više afričkih zemalja “mjera opreza kojom pokušavamo zaštititi naše granice.”

Za sada je sekvenciranjem genoma te varijante identificiran tek mali broj slučajeva, ali stručnjaci ističu da bi ih u opticaju moglo biti mnogo više. Naime, sasvim je moguće da uobičajeni testovi za druge sojeve ne mogu uspješno prepoznati prisutnost te varijante. Svi slučajevi, uključujući i onaj u Hong Kongu, povezani su s Afrikom.

Izuzetno velik broj mutacija

Varijanta B.1.1.529, izdanak je stare varijante poznate kao B.1.1, koja je svojevremeno izazivala zabrinutost zbog toga što je dijelom mogla zaobići imunosni odgovor. Nova ima čak 32 mutacije na proteinu šiljku.

Virolozi cijelo vrijeme identificiraju nove varijante covida, no one često izumru i budu istisnute zaraznijim varijantama. Za virus je važno i da je visoko zarazan i da uspješno izbjegava imunosni sustav.

Iako je riječ o malom broju zaraženih, samo desetak, izvoz virusa u Hong Kong rađa zabrinutost da bi se kroz međunarodna putovanja varijanta mogla proširiti.

Dužnosnici i znanstvenici britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) prate i istražuju ovu varijantu.

Raste broj novozaraženih u Južnoafričkoj Republici

Broj potvrđenih novozaraženih u Južnoafričkoj Republici u posljednje vrijeme je u porastu – s 312 u ponedjeljak skočio je na više od 860 u utorak (grafikon dolje). No, znanstvenici smatraju da je za sada ipak još prerano reći postoji li veza tog porasta s novom “supervarijantom”.

Prvi slučajevi nove varijante zamijećeni su u Bocvani 11. studenog, a najraniji u Južnoafričkoj Republici zabilježen je tri dana kasnije. Slučaj otkriven u Hong Kongu bio je 36-godišnji muškarac koji je imao negativan PCR test prije leta iz Hong Konga u Južnoafričku Republiku, gdje je boravio od 22. listopada do 11. studenog. Test je bio negativan po povratku u Hong Kong, ali je kasnije, 13. studenog, bio pozitivan dok je muškarac još bio u karanteni.

Virolog s Imperiala govori o “užasnom profilu šiljka”

Novu varijantu identificirao je Tom Peacock, virolog s Imperial Collegea u Londonu, koji je objavio detalje na forumu za dijeljenje sekvenci i na Twitteru.

“Izvoz varijante u Aziju implicira da bi mogla biti raširenija nego što bi samo sekvenciranje impliciralo. Također, iznimno duga duljina grane i nevjerojatno velika količina mutacija na šiljku ukazuju na to da bi to mogla biti varijanta od stvarne zabrinutosti (predviđa se bijeg od većine poznatih monoklonskih protutijela).”

Profil mutacija na šiljku varijante B.1.1.529 opisao je kao “stvarno grozan” i “užasan”.

“Vrijedi naglasiti da su brojevi u tom dijelu Afrike, koji je prilično dobro uzorkovan, vrlo niski, no varijantu bi trebalo vrlo brzo početi pratiti zbog užasnog profila šiljka (moglo bi se nagađati da bi ta varijanta mogla antigenski biti gora od gotovo bilo koje druge).

Povećana zaraznost i izbjegavanje protutijela?

Mutacije na proteinu šiljku oruđe su kojim se virus prilagođava kako bi izbjegavao imunosni odgovor organizma, kako bi se lakše vezao uz stanice domaćina te kako bi lakše ulazio u njih. Mutacije su često beskorisne ili štetne te uglavnom mogu smanjiti sposobnost širenja virusa, no u nekim rijetkim slučajevima one mu mogu pomoći da bude zarazniji i da izbjegava protutijela.

Ravi Gupta, profesor kliničke mikrobiologije na Sveučilištu Cambridge, rekao je za Guardian da je njegov laboratorij otkrio da dvije mutacije na B.1.1.529 povećavaju infektivnost i smanjuju prepoznavanje antitijela.

“Prisutne mutacije svakako izgledaju kao razlog za veliku zabrinutost”, rekao je.

“Međutim, ključno svojstvo virusa koje nam je nepoznato je njegova zaraznost jer se čini da je to prvenstveno pokretalo varijantu delta. Imuni bijeg samo je dio slike onoga što se može dogoditi”, dodao je.

Nije sigurno da će se ova varijanta uspješno širiti

Virusni imunolog Luka Čičin-Šain, koji radi u poznatom Helmholtz centru za infektološka istraživanja u njemačkom Braunschweigu, jučer je za Index rekao da za sada nema mjesta za paniku, iako ima za oprez.

“Beta varijanta, koja je također izvorno primijećena u Africi, do sada je bila varijanta s najnaglašenijim imunim bijegom, no bila je potisnuta varijantom delta koju protutijela i cjepiva bolje prepoznaju, i to jer delta lakše prodire u stanice pa se i brže širi. Stoga nije sigurno hoće li se ova varijanta znatnije proširiti”, objasnio je za Index Čičin-Šain.

Ako se nova varijanta pokaže uspješnom u širenju, znanstvenici će trebati pokrenuti razvoj cjepiva protiv nje jer bi ona mogla postati ozbiljan problem u 2022.

No, što se zapravo zna o toj varijanti, koja je prvotno zabilježena u afričkoj Bocvani, pitanje je na koje zapravo svi očekuju što skorije odgovore.

1. Što je drugačije kod ove varijante?

Znanstvenici kažu da B.1.1.529 ima visok broj mutacija na šiljastom proteinu, koji igra ključnu ulogu pri ulasku virusa u stanice u tijelu. Taj je protein isto tako cilj cjepiva protiv COVID-a koja su trenutno dostupna.

Ono što znanstvenici zasad pokušavaju utvrditi jest je li ta varijanta novog koronavirusa lakše prenosiva i smrtonosnija od prethodnih varijanti.

Znanstvenici Južnoafričkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti (NICD) su objavili da se radi o varijanti bolesti COVID-19 s višestrukim mutacijama, koju smatraju odgovornom za velik porast broja zaraženih. Nažalost, u Južnoafričkoj Republici identificirali smo novu varijantu, koja je razlog za zabrinutost, rekao je virolog Tulio de Oliveira na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Varijanta koja nosi oznaku B.1.1.529 ima jako velik broj mutacija i izaziva skok zaraze, rekao je.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tu je varijantu označila kao “varijantu koja se prati”. Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za COVID-19, kazala je da im je zasad na raspolaganju manje od 100 sekvenci genoma spomenute varijante.

Trebat će nekoliko tjedana da se odluči da li će B.1.1.529 postati varijanta od interesa ili varijanta koja izaziva zabrinutost te će joj se dati grčko ime, poput delte.

Van Kerhkove objašnjava da bi veliki broj mutacija varijante mogao promijeniti ponašanje virusa, no zasad se ne zna što to znači za učinkovitost sadašnjih cjepiva i lijekova.

2. Odakle je došla?

Zasad postoje samo nagađanja. Jedan znanstvenik s Instituta za genetiku u Londonu tvrdi da se vjerojatno ta varijanta razvila tijekom kronične infekcije imunokompromitirane osobe, moguće kod neliječenog pacijenta oboljelog od bolesti HIV/AIDS.

Samo u Južnoj Africi je 8,2 milijuna ljudi zaraženo virusom HIV-a, što je najveći broj zaraženih u nekoj državi u svijetu. Beta varijanta, koja je protekle godine otkrivena u Južnoj Africi, isto tako se možda razvila kod osobe zaražene virusom HIV-a.

Ta varijanta identificirana je i u Botswani i Hong Kongu kod putnika koji su stigli iz Južnoafričke Republike.

3. Koliko je raširena?

NICD je potvrdio postoje 22 slučaja zaraze novom varijantom koronavirusa B.1.1.529 u zemlji.

U susjednoj Bocvani dužnosnici su još u ponedjeljak otkrili četiri slučaja zaraze tom novom varijantom, i to kod cijepljenih osoba.

Putnik iz Južne Afrike donio je novu varijantu i u Hong Kong, a nakon toga zabilježen je i još jedan slučaj zaraze tom varijantom kod osobe u istom hodniku hotela u kojem je odsjeo južnoafrički putnik.

4. Kakve su reakcije?

Europska komisija u petak najavljuje da će ograničiti zračni promet s juga Afrike zbog straha od širenja zaraze.

Predsjednica EK-a Ursula von der Leyen poručila je na Twitteru da će Komisija predložiti, u koordinaciji sa zemljama članicama, aktiviranje izvanrednih ovlasti kako bi se zaustavio zračni promet iz regije južne Afrike zbog strahovanja od širenja varijante koronavirusa B.1.1.529.

Izrael i Velika Britanija su odmah uveli ograničenja na putovanja iz više afričkih zemalja. Britanija ukida letove iz JAR-a, Bocvane, Namibije, Lesota i Zimbabvea, a Izrael je tom popisu dodao i Mozambik.

Gs Press / index.hr / zimo.dnevnik.hr