Ljetno računanje vremena završava 30. listopada u 3 sata ujutro, kada će se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme računati kao 2 sata. Članice EU još se nisu dogovorile žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Posljednjeg vikenda u listopadu prelazimo na zimsko računanje vremena. Kazaljke će se pomaknuti jedan sat unatrag sa subote na nedjelju.

Članice EU moraju odlučiti žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. Europska komisija prije nekoliko godina predložila da se ukine sezonsko pomicanje sata, ali države članice o tome se još nisu dogovorile. Rad na ovoj Direktivi trenutno je zamrznut. Prije nekoliko godina donesena je i rezolucija na tu temu, četiri milijuna građana Europske unije u anketi se izjasnilo da je za prestanak pomicanja sata. I Hrvatska je načelno bila za ukidanje.

Trenutno većina europskih zemalja i skoro cijela Sjeverna Amerika pomiču sat dva puta godišnje, dok se ostatak svijeta odrekao pomicanja sata ili ga čak nikad nisu ni pomicali.

Odluka o tome hoće li neka država uzeti kao trajno ljetno ili zimsko vrijeme ovisi o njezinu zemljopisnom položaju pa sezonsko pomicanje sata, uz sve nedostatke, čini se ostaje najbolji kompromis.

Kad bi, primjerice sve zemlje iz srednjoeuropske vremenske zone uzele trajno ljetno vrijeme, u Španjolskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Danskoj zimi bi sunce izlazilo tek sredinom prijepodneva, a na sjeverozapadu Španjolske oko 10 sati. U slučaju da uzmu zimsko kao trajno vrijeme, sunce bi na istoku Poljske ljeti izlazilo u tri sata ujutro.

Gs Press / 24sata.hr