Večeras će se neki maskirati u leševe i kosture, sa kostimima koji se groteskom rugaju pokojnicima, sa sjekirama u glavi i poprskani umjetnom krvlju. Već sutradan ćemo se svi pokloniti našim umrlim precima, rodbini i prijateljima i tako obilježiti Dan Svih svetih, a potom Dušni dan. U vezi ovog moralnog nesrazmjera više nam je rekao biskupov kancelar preč. Mišel Grgurić.

Kao i svake godine bliži nam se dan kada ćemo jednom svetkovinom proslaviti sve svece koje je Crkva proglasila svetima ili blaženima, ali također tada ćemo se spomenuti i svih onih koji su sveto živjeli, a za njih je tek pokrenut proces proglašenja blaženima i svetima ili čak nije pokrenut ili možda nikada neće biti pokrenut iako su  oni sveti u Božjim očima i svojim načinom života stekli su mjesto u Nebeskom kraljevstvu. Suprotnost ovoj proslavi je poganski običaj Halloween ili kako se kod nas popularno naziva Noć vještica koji se slavi noć uoči svetkovine Svi svetih, 31. listopada.

Riječ Halloween je zapravo skraćenica od All Hallows’ Eve ili Hallow Eve (Sveta večer, noć uoči Svih Svetih). Ova svetkovina se najviše slavi Irskoj, SAD-u, Kanadi, Australiji i drugim zemljama gdje su živjela starosjedilačka plemena. Možemo slobodno reći to je bio običaj poganskih plemena da rezbarenjem bundeva kako bi se otjeralo loše vrijeme i zli duhovi te da žetva uspije. Danas, posebno u anglosaksonskim zemljama, Halloween se slavi tako da se ljudi maskiraju u mitološke likove poput vještica, vampira, zombija i duhova. Kuće su ukrašene izrezbarenim bundevama i kosturima, a glavna svrha je zastrašivanje jer strašenjem se, kako vjeruju, tjera smrt uoči svetkovine Svih svetih.

Za nas kršćane smrt nije kraj. Vjernicima se smrću život ne oduzima već samo mijenja. Vjerujemo da sa smrću prelazimo u onaj vječni život u kojemu ćemo uživati gledajući dragoga Boga. Zato možemo reći da Halloween je poganski običaj koji u sebi sadrži kristijanizirane elemente. Nažalost, Halloween ili Noć vještica i u naše društvo ušlo je na „velika vrata“. Mnogi mladi, pa čak i poneki stariji slave ovaj običaj, a u sebi nose zdrave kršćanske elemente. Mnogi vlasnici kafića, restorana ili zabavljačkih klubova organiziraju na ovaj dan velike proslave, ne s ciljem promoviranja ovog događaja, nego kako bi ostvarili velike profite. Mi kao vjernici pozvani smo biti slika Božja. Svojim načinom života promovirati svetost na koju smo svi pozvani. Zato već dugi niz godina naši mladi u gospićkoj katedrali organiziraju „Holywin – svetost pobjeđuje“. To je događaj koji mladi već dugi niz godina organiziraju u noći uoči Svih svetih, 31. listopada. Želja nam je da se tzv. „Noć vještica” (Halloween) preobrazi u noć svetaca. Prigoda je ovo da u te dane više mislimo o smislu i prolaznosti života, molimo za duše u Čistilištu i otkrivamo živote svetaca. Tako će biti i ove godine. Sve će započeti misnim slavljem u 18 sati u gospićkoj katedrali. U 20 sati, u dvorani Caritasa, biti će prikazan film o bl. Chiari Luce Badano, blaženici koja je sa samo 18 godina umrla od teškog oblika tumora kostiju, a u svojoj patnji ostala je vjerna Bogu. Nakon prikaza filma, u katedrali će biti euharistijsko klanjanje koje će animirati naši mladi, dok će za to vrijeme svećenici biti na raspolaganju za svetu ispovijed i duhovni razgovor.

Kao vjernici pozvani smo učiti ali i druge poučavati. Zato nam ne smijemo osuđivati one koji slave „Noć vještica“ već za njih moliti, ali li lijepim primjerom privući ih k Bogu. Vjerujem da mnogi slave taj običaj iz pukog neznanja i zbog dobrog provoda. U konačnici svi oni vole svoje pokojne i na na svetkovinu Svih svetih pohode posljednja počivališta svojih najmilijih. Potrebno je da još shvatimo da su to naši zagovornici na nebu i da ih trebamo slaviti i njima se moliti, a ne strašiti jedni druge, rekao nam je preč. Mišel Grgurić.

Gs Press