Prije 30 godina NK Velebit održao je u jeku rata prvi Memorijalni turnir »Mladen Buneta« u čast i na spomen svojem poginulom igraču, prijatelju i susjedu. Turnir se tradicionalno organizira u spomen na poginule igrače NK Velebit koji su nesebično branili Gospić 1991. godine. Tijekom rata Žabica je bila prva crta bojišnice, a nogometno igralište Trupinovac  prema park-šumi Jasikovac crta razdvajanja od agresora.

Pokojni Mladen Buneta bio je tajnik, trener, kapetan i igrač NK Velebit. Zajedno sa svojim kapetanom u obrani Gospića poginuli su i njegovi igrači-hrvatski branitelji  Damir Buneta, Petar Tonković i Božo Tonković. U spomen na sve poginule branitelje Žabice upriličena je komemoracija kod spomen-obilježja ispred Doma. Vijence su položile obitelji poginulih,  izaslanstva HNS-a, Ličko-senjske županije, Grada Gospića NK Velebit i mnoge Udruge proistekle iz Domovinskog rata. Riječi molitve predvodio je vlč. Stjepan Zeba.

Na prigodnoj svečanosti održanoj u Domu NK Velebit, osim članova predsjedništva kluba Antona Bunete i Siniše Trohe, govorili su gradonačelnik Karlo Starčević i župan ličko-senjski Ernest Petry. Svi su se govornici zahvalili Vatrenima na dolasku i predsjedniku HNS Marijanu Kustiću na stalnoj potpori koju uživaju svi nogometni klubovi na ovim prostorima. Župan Petry još je jednom izrazio sućut obiteljima poginulih nogometaša.

Svim nazočnima, a posebno Vatrenima, od srca zahvala što ste došli danas s nama uveličati ovu obljetnicu. Danas smo se poklonili i zahvalili trojici policajaca iz Zagorja koji su poginuli kod Bilaja. Svi ovi dečki branili su svoj grad, Liku i hrvatsku domovinu. Dolaskom u Žabicu i Gospić naši Vatreni odali su pijetet našim poginulim igračima. Na tome im neizmjerna hvala, rekao je župan Petry koji je potom od predsjednika HNS-a Marijana Kustića dobio nogometni dres sa svojim imenom, kao i gradonačelnik Starčević. Uprava NK Velebit dodijelila je plakete i pehar nazočnim Vatrenima. U Žabici je danas posebno toplo pozdravljen dugogodišnji hrvatski trener i selektor Zorislav Srebrić i savjetnik predsjednika HNS-a Stjepan Merkeš.

U okviru turnira na stadionu Trupinovac u Žabici potom se odigrala  revijalna utakmica između veterana Hrvatske nogometne reprezentacije i veterana Velebita. Hrvatsku reprezentaciju predvodio je izbornik Zlatko Dalić, Dražen Ladić, Vedran Ćorluka, Ivica Olić, Mario Mandžukić, Igor, a bili su tu i  Bišćan, Tomo Šokota, Stipe Pletikosa, Robert Jarni, Petar Krpan i još mnoga druga poznata  imena hrvatskog nogometa. Vatreni su dolaskom na igralište „Trupinovac“ dočekani s ovacijama, skandiranjem i zahvalnošću što su prekinuli svoje obveze i došli uveličati ovaj Memorijalni turnir. Od mnoštva publike malo tko je nakon utakmice komentirao rezultat susreta koji je završio s rezultatom 2:6.  Postignut je najvažniji cilj ovog Memorijalnog turnira bilo je veličanstveno druženje s Vatrenima!!!

Svoje umijeće na terenu su u prijateljskoj utakmici pokazale i ekipe klubova-imenjaka: NK Velebit iz Benkovca i NK Velebit iz gospićke Žabice.

Gs Press