Na Stočnoj tržnici Gospić održana je danas 10. Natjecanje u povlačenje trupca konjima, popularna vlaka  ili šlajs. Organizator natjecanja je Konjogojska udruga „Dorat“ iz Gospića, uz sponzorstvo i pomoć Ličko-senjske županije i Grada Gospića, kao i uz donacije brojnih poduzeća. Natjecali su se parovi konja svrstani u laku, srednju i tešku kategoriju, uz adekvatne zapremine trupaca od 1,6 m3, 2,10 i 2,4 m3.

Natjecanje su otvorili konji Vihor I. i Vihor II. vlasnika Darka Udorovića iz Karlovca. Na gotovo cjelodnevnom natjecanju sudjelovali su konji vlasnika iz Like, Korduna, Gorskog Kotara i Hrvatskog primorja, Slovenije i BiH. Tijekom natjecanja je sudačka ekipa na čelu s Tomicom Dundovićem i Antom Čačićem pomno pratila da netko ne bi tukao životinje bičem, štapom ili rukom jer se povlačenje vršilo jedino uz usmenu zapovjed goniča.

U lakoj kategoriji  najbolji su bili konji Zorana Amića iz Brinja, Soko i Zekan, s vremenom s 1,29 min. U srednjoj kategoriji najuspješniji je bio Vedran Pereković iz Velike Gorice s konjima Gajtanom i Vihorom. Konji su prošli cijeli stazu za 3,25 min. U teškoj kategoriji niti jedan od četiri prijavljena para nije uspio prijeći cijelu stazu jer  je sirovi hrastov trupac bio pretežak za povlačenje. Najdalje su ga povukli konji Max i Ozi vlasnika Milana Grbića-Ćupine iz Vrhovina koji su uspjeli prijeći  dio staze u duljini od 57,20 metara.

Šlajs je i danas cijenjena vještina jer iz vrleti  ličkih šuma nemoguće je do utovara dopremiti ogrjevno drvo ili trupce bez pomoći konja.

Gs Press / M.S.