Prigodnom priredbom otvoren je danas novi Trg Nikole Tesle u Gospiću  kojoj je nazočila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima, biskup ličko-senjskom Zdenku Križiću, ravnatelji brojnih poduzeća i ustanova i dviju političkih stranaka. U svojem je govoru ministrica Obuljen Kržinek istaknula kako je ogromna čast biti na novome trgu posvećenom genijalnom kozmopolitu.

Tesla se na  simboličan način sada vraća kući, u svoj zavičaj.  Tijekom ove priredbe čuli smo neke Tesline bilješke o njegovu rodnom Smiljanu, Gospiću i Lici. Sjetili smo se zapisa o njegovom školovanju i zapravo smo se sjetili svih onih uspomena i čudili se kako se iz jednog tako malog mjesta može stvoriti takav genij. Povratak ovog spomenika koji je bio devastiran tijekom rata čini nas danas posebno ponosnim. Svjedočimo pobjedi kulture jer ćemo se uvijek protiviti svakom rušenju i radovati povratku života. Na to nas je zadužila Teslina ostavština.

To je naslijeđe genijalca koji nam je podario budućnost, koji je noć pretvorio u dan, kako se često poetski govori. Stručnjaci će reći kako je Teslin indukcijski motor jedan od najbriljantnijih izuma u elektrotehnici. Njegov izum izmjenične el. struje doslovno je  promijenilo svijet, istaknula je između ostaloga ministrica kulture i medija Nina Obuljen Kržinek.

Glumački dvojnik Nikole Tesle proglasio je Trg otvorenim puštanjem iz ruke bijele golubice, također dvojnice golubice koju je Tesla hranio u poznim godinama svojega života u New Yorku. 

GS press