Na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu održana je obrana doktorata Nikole Starčevića na temu “Strukturna analiza početaka tehničko-taktičkih elemenata vrhunskih hrvača na Olimpijskim igrama”.

Pred stručnim povjerenstvom Nikola je prezentirao svoje dugogodišnje istraživanje koje ima velik potencijal unaprijediti shvaćanje tehničko-taktičkih elemenata u hrvačkom sportu. Ova tema je posebno značajna u kontekstu Olimpijskih igara gdje je svaka sekunda i pokret od izuzetne važnosti.

Nikola Starčević rođen je 16. rujna 1987. godine u Zagrebu, a s Gospićem i Likom povezan je kroz obitelj, sport i brojne druge aktivnosti. Završio je osnovnu i srednju školu u Zagrebu, a diplomirao je na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2011. godine sa prosjekom 4,57. Od 2016. godine zaposlen je kao asistent na predmetu Hrvanje kod prof. dr. sc. Maria Baića. Također je uključen u nastavu predmeta Preživljavanje u prirodi.

Kroz svoju hrvačku karijeru, Nikola je prošao sve uzrasne kategorije i više puta bio u finalima seniorskih prvenstava Hrvatske. Od 2006. do 2011. godine radio je kao trener u Hrvačkom klubu “Metalac” u Zagrebu, da bi potom postao glavnim trenerom istog kluba sve do 2016. godine. Od 2018. do 2022. godine bio je glavni trener hrvatske hrvačke seniorske reprezentacije.

Nikola Starčević također je aktivan u znanstvenom radu, gdje je do sada objavio preko 17 stručnih i znanstvenih radova i sudjelovao na raznim znanstveno-stručnim konferencijama.

Inače Nikola je manje poznati brat našeg dvostrukog olimpijca koji je upravo za Hrvački klub Gospić osvojio brončanu europsku medalju a sljedeći tjedan nastupa na Svjetskom prvenstvu i hvata medalju.

Na obrani su prisustvovali Hrvoje Balen, ispred Hrvatskog olimpijskog odbora; Suzana Šop, glavna tajnica Sportskog saveza grada Zagreba; Tin Bregović, glavni tajnik Hrvatskog hrvačkog saveza; Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje; general zbora Josip Lucić; Danijel Tušak, lički poduzetnik; Milan Radošević, predsjednik Zajednice sportova Ličko-senjske županije; Josip Milinković, predsjednik udruge Ličana Vila Velebita, te mnogi drugi uglednici.

Gs Press