Načelnik Stožera civline zaštite popisao je odluku o obaveznom predočenju COVID potvrda u svim zdravstvenim ustanovama. Odluka je stupila na snagu 25. siječnja ove godine.

U utorak, 25. siječnja na snagu je stupila “Odluka o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti COVID-19 prilikom prijema pacijenata u prostorima zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatnih zdravstvenih djelatnika”, koju je u ponedjeljak, 24. siječnja potpisao načelnik Stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Prema najnovijim odredbama, svi pacijenti, ali i njihova pratnja za ulazak u zdravstvene ustanove moraju imati COVID potvrdu ili negativan test na koronavirus.

“Zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni radnici iz točke 1. ove Odluke nositelji su zdravstvene djelatnosti od interesa za Republiku Hrvatsku koja se obavlja kao javna služba te u smislu zakona koji uređuje zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti i ove Odluke smatraju javnopravnim  tijelima”, stoji u Odluci.

Obaveza se odnosi na “pacijente,osobe u pratnji pri porodu, roditelje/skrbnike koji borave u smještaju s djecom te osobe koje dolaze u pratnji pacijenata i u posjete hospitaliziranim pacijentima”, a u Odluci se navodi kako su dužni ovlaštenoj osobi predočiti potvrdu. Odbiju li – neće im biti dopušten ulazak u zdravstvenu ustanovu.

Odgovorne osobe dužne su pak osigurati provedbu posebne sigurnosne mjere predočenja EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovatrajućeg dokaza o preboljenje ili testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti i podliježu prekršajnoj odgovornosti.

Onima koji nemaju potvrdu ili negativan test ne smije biti omogućen ulazak u zdravstvenu ustanovu. Ukoliko se zdravstvena ustanova ne bude pridržavala ove odluke, ravnatelju prijeti kazna sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Kad je u rujnu prošle godine donesena obveza COVID potvrda za zdravstvene djelatnike, ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako se to neće odnositi na pacijente i bolesnike, kako im se ne bi ograničavala dostupnost zdravstvene zaštite.

“Jasno je da je upotreba COVID potvrde naš način suživota s virusom. Apsolutno je činjenica da će daljnje okolnosti odrediti daljnju upotrebu COVID potvrde. Jedno su djelatnici, drugo bolesnici, treće posjete”, kazao je tada Beroš.

Gs Press / dnevnik.hr