Neredi zbog covid-potvrda u Nizozemskoj

0

NIZOZEMSKA policija ustrijelila je i ranila najmanje dvije osobe nakon nereda koji su izbili u Rotterdamu zbog novih epidemioloških mjera.

Prosvjednici su na policiju bacali kamenje i pirotehniku, a zapalili su policijska vozila, javlja BBC.

Stotine prosvjednika okupile su se zbog uvođenja covid-potvrda i zabrane vatrometa u novogodišnjoj noći.

Nizozemska je prošlog tjedna zbog rasta broja zaraženih uvela lockdown, koji će biti na snazi tri tjedna.

Gradonačelnik: Ovo je orgija nasilja

Sedam osoba je ozlijeđeno, a najmanje 20 prosvjednika uhićeno je u noći koju je gradonačelnik Rotterdama nazvao “orgijom nasilja”.

 

“Ispalili smo hice upozorenja, a bilo je i izravnih jer je situacija bila opasna po život”, rekla je Reutersu glasnogovornica policije Patricia Wessels.

“Znamo da su barem dvije osobe ranjene, vjerojatno kao rezultat hica upozorenja, no moramo dalje istražiti točan uzrok”, rekla je. Kasnije je priopćeno da su među ozlijeđenima i policijski časnici.

Agencija dpa javila je da je ozlijeđeno najmanje sedmero ljudi a da su deseci uhićeni.

U gradu je proglašeno izvanredno stanje. Policija je izdala hitnu uredbu u Rotterdamu te prekinula javni prijevoz i naredila ljudima da ostanu kod kuće. Korišteni su vodeni topovi, a policija na konjima rastjerivala je gomilu.

Na snimkama objavljenim na društvenim mrežama vide se izgorjeli policijski automobili i izgrednici koji kamenjem gađaju policiju. Policija je prosvjednike rastjerala vodenim topom.

 

Vlasti su također pozvale prolaznike i ljude koji su snimali nerede da snimke pošalju policiji zbog daljnje istrage.

Covid-potvrde samo za cijepljene i one koji su preboljeli virus

Zbog novih mjera restorani i trgovine u Nizozemskoj moraju zatvoriti ranije, a publika je zabranjena na sportskim događajima.

 

Uvode i covid-potvrde koje će moći dobiti samo cijepljeni ili oni koji su preboljeli covid. Testovi se ne bi priznavali.

Jučer je vlada drugu godinu zaredom zabranila vatromet 31. prosinca kako bi spriječila dodatno opterećenje zdravstva.

Gs Press / index.hr