Prvi ovogodišnji toplinski val, ponegdje će nažalost završiti uz grmljavinsko nevrijeme. Tijekom vikenda u naše krajeve dolazi svježiji i vlagom bogatiji zrak zbog čega će temperatura postupno biti u padu i značajno se povećava nestabilnost atmosfere, priopćio je u petak Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Najveća vjerojatnost za izraženo grmljavinsko nevrijeme je u Slavoniji, Baranji i Srijemu, no značajna vjerojatnost također postoji i u središnjoj Hrvatskoj.

Izraženih pljuskova može biti već u petak prema večeri te u noći na subotu, a u drugom dijelu subote atmosfera će biti izuzetno nestabilna te je gotovo sigurno da će se lokalno razviti grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom te prolazno olujnim, moguće i orkanskim udarima vjetra.

Poneki izraženiji pljusak praćen grmljavinom također je moguć u Gorskom kotaru i Lici te na sjevernom Jadranu, prognozira DHMZ.

Izraženijih mjestimičnih pljuskova i grmljavine može biti i tijekom nedjelje, a nestabilno razdoblje nastavlja se i idući tjedan.

DHMZ je za subotu izdano narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme za regiju Osijek te žuto upozorenje za regiju Zagreb i Karlovac. No, naglašava kako postoji mogućnost da stupanj upozorenja bude podignut i na najvišu crvenu razinu.

image

Upozorenja za subotu, 22. lipnja

DHMZ

Što se tiče upozorenja na toplinske valove, u subotu će u regijama Osijek, Zagreb, Karlovac, Rijeka i Split prijetiti velika opasnost od toplinskih valova. U regijama Gospić, Knin i Dubrovnik prijetit će umjerena opasnost od toplinskih valova. Situacija će se značajno popraviti već u nedjelju, kada će samo u regijama Rijeka i Split prijetiti umjerena opasnost od toplinskih valova. U ostatku zemlje opasnosti neće biti. U ponedjeljak i utorak opasnosti od toplinskih valova neće biti nigdje u Hrvatskoj.

image

Upozorenje na toplinske valove

 

Gs Press / jutarnji.hr