Dodjela godišnjih nagrada National Geograhic pojedincima, timovima, tvrtkama, institucijama, organizacijama, udrugama, amaterima i profesionalcima koji su dali veliki obol očuvanju tradicije i održivom razvoju ove su godine medijski „prošle ispod radara“.

Glavni urednik NGM Hrvatska Hrvoje Prćić čestitao je laureatima među kojima je ove godine i jedna Ličanka.

Dragica Rogić iz Otočca nagrađena je u jednom od 17 ciljeva održivog razvoja, a da pri tome njezini radovi i ukupni angažman, nažalost, ne izazivaju potrebnu pažnju šire javnosti. Na drugi po redu natječaj pristiglo je 70 projekata vezanih za borbu protiv siromaštva i gladi, za dobro zdravlje, rodnu jednakost i druga prava, zaštitu okoliša, inovacije, zapošljavanje, tradiciju…

Dragica je cijeloga života angažirana na očuvanju materijalne i nematerijalne baštine Gacke doline i Like.

 

Kako je najavljeno prilikom dodjele nagrade Dragica Rogić bavi se folklorom, rukotvorinama, vodi klaster žena poduzetnica, voditeljica je radionica tradicijskih zanata, voditeljica i osnivačica Udruge „Gačanka“…

Svojim angažmanom nadilazi lokalne stereotipe o očuvanju kulturne baštine i svijesti o njezinoj valorizaciji za sadašnja i buduća pokoljenja. Njezine vještine u oživljavanju starinskih zanata i tradicijski obrti vezani uz preradu vune odavno su je stavili na istaknuto mjesto žena zaslužnih za svoj zavičaj. Sve ovo sažela nam je u nekoliko rečenica.

– Sve ovo radim uz podršku koje djece i obitelji, zajedno sa još 12 žena, zahvaljujući svojim folklorašima i ustanovi u kojoj radim. Kada se svi udružimo onda rezultati ne mogu biti loši.

Žene koje djeluju u udruzi „Gačanka“ rade već godinama i sada su došle u uloge da i same budu trenerice mlađim naraštajima, da se ne zaboravi i ne izgubi naša prebogata tradicija. Tako smo i postigle odlične rezultate u projektima širom „lijepe naše“.

Na ovaj način naše proizvode prodajemo, brendirani su i imaju oznaku izvrsnosti „Lika quality“. Sve to uvelike dopinosi turističkoj ponudi i valorizaciji Ličko-senjske županije, ali i šire, naglašava Dragica Rogić.

Ličke kape, coklje iz Gacke doline, suknene čarape, košulje i dijelovi narodne nošnje postale su prepoznatljivi dio ponude ličkog kraja. Potpuni antipod tzv. suvenira nepoznatog podrijetla, gipsanih i plastičnih figurica, među kojima su se ne tako davno čak i na Plitvičkim jezerima prodavale kobre s ličkom kapom ili sove u štajerskim odorama!

Coklje su tradicijska obuća Gacke doline, toliko specifične za ovaj dio Like.

Žene iz Udruge „Gačanka“ marljivo ih rade, održavaju redovne radionice i uporno rade na promicanje tradicije njihove izrade. Rade se isključivo od domaće vune ovce pasmine pramenka i uz upotrebu ekoloških, starinskih boja.

Gs Press / novilist.hr