Nesigurni u svoju muškost žele se više dokazati.

Muškarci koji se osjećaju nesigurno u vezi svoje muškosti lakše će pribjeći nasilničkom ponašanju, pokazala su neka istraživanja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Anketa koja je, u sklopu istraživanja Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) iz Atlante, provedena na uzorku od 600 ljudi pokazala je da su muškarci koji sebe percipiraju kao manje muževne i brinu o tome što drugi misle o njima, češće potvrdno odgovorili na pitanje bi li počinili neko nasilno djelo od onih koji ne sumnjaju u svoju muškost.

(Ne) mare što drugi misle o njima

S druge strane, oni muškarci koji se također smatraju “manje muževnima” ali ne mare mnogo za to, iskazali su najmanju vjerojatnost da bi mogli nasilno se ponašati ili se upustiti u druge oblike rizičnih ponašanja poput vožnje pod utjecajem alkohola.

Istraživači iz Odjela za sprečavanje nasilja pri spomenutom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti smatraju kako nametnute rodne norme mogu već kod dječaka izazvati tjeskobu i usmjeriti ih ka rizičnom ponašanju.

Muškarci su, ističe se, inače izloženiji većem riziku od ozljeda, pa je vjerojatnije da će više riskirati i kada su u pitanju konzumiranje droge, vožnja pod utjecajem alkohola ili nošenje oružja, navodi se u studiji.

Nesigurnost vodi k agresivnosti

No, rezultati pokazuju da nesigurnost u vlastitu muževnost također biti čimbenik koji može dovesti do agresivnog ili drugog rizičnog ponašanja.

Zamoljeni da u anketi kažu bi li ikada napali nekoga, koristili oružje ili namjerno ozlijedili drugoga, osobe koje se smatraju manje muževnima, a usto im je važno kako ih drugi doživljavaju, tri puta češće su davale potvrdne odgovore od onih koji nemaju problema sa svojom muževnošću i time kako ih drugi vide, prenosi The Independent u tekstu u kojem se zaključuje kako ovi rezultati ujedno razotkrivaju sindrom niskih ljudi.

Potreba za dokazivanjem

Oni bi, prema tome tumačenju, trebali biti skloniji dokazivanju, bilo na nasilan ili neki drugačiji, suptilniji način.

Dvojbu oko toga jesu li, na koncu, u pitanju tek puki stereotipi ili “ima nešto” u svemu tome, možda donekle razjasni i ova lista slavnih muškaraca koji su bili niži od prosječne visine.
  • 173 cm: Sigmund Freud, Steven Spielberg, Bob Dylan, Alfred Hitchcock, Bob Marley, Al Pacino, Salvador Dali
  • 170 cm: Aleksandar Veliki, Isaac Newton
  • 169 cm: Napoleon, Martin Luther King, Staljin, Bruce Lee, Winston Churchill, Lionel Messi
  • 167 cm : Lou Reed, J.R.R. Tolkien, Charlie Chaplin, Woody Allen
  • 164 cm: Ludwig van Beethoven, Gustav Mahler, Wolfgang Amadeus Mozart, Pablo Picasso, Igor Stravinski
  • 161 cm: Mahatma Gandhi, Martin Scorsese
  • 158 cm: Immanuel kant, Juri Gagarin, Prince
  • 155 cm: Džingis Kan
  • 152 cm: David Ben Gurion (otac modernog Izraela)

Koliko nam je poznato, ovakvo istraživanje nije nikada izvršeno u našoj Lici, ali bi slobodno mogli jer svakako ima materijala!

Gs Press / net.hr