Najiznajmljivač se pokazao kao sjajno »vezivno tkivo« što povezuje sve hrvatske prostore, međusobno ih približava, i pokazuje kako je čitava Hrvatska unikatna i sasvim posebna turistička destinacija.

Iznimno je naporno, ali iskustvo je neopisivo lijepo. Akcija Najiznajmljivač, koju organiziraju i njome potiču rast kvalitete privatnog iznajmljivaštva u Hrvatskoj, Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske te Hrvatska turistička zajednica dok je za njezin provedbeni i medijski dio zadužen Novi list, koncipirana je tako da se na javni poziv mogu javiti svi iznajmljivači koji sebe vide najboljima. Provodi se na cjelokupnom teritoriju Lijepe Naše, tako da otvaranje akcije obično potakne na prijavu i ispunjavanje traženih uvjeta na stotine iznajmljivača u kategorijama najbolja vila ili kuća za odmor, kao i najbolji apartman odnosno turistička soba.

U kolovozu se natječaj zaključuje da bi se komisijski odabralo finaliste. Ove ih je godine bilo 36 u svim navedenim kategorijama. Korak koji slijedi je onaj iscrpljujuć, naporan i – jako lijep. Dok je izbor finalista digitalan, odabir najboljih unutar finalnog skupa traži klasičnu analognu metodu: sjedni u automobil i obiđi sve finaliste. Ove ih je godine bilo iz deset županija, a najudaljenije su točke bile, ujedno i na kraju nagrađni, Ugljane nedaleko Trilja u Splitsko-dalmatinskoj županiji te Lug iz Osječko-baranjske županije – između njih je, bez ulaska u susjednu Bosnu i Hercegovinu, 720 kilometara.

Najbolja ruralna kuća za odmor Mali medo Bužim, Gospić, Ličko-senjska županija

Ako se u turizmu može potražiti »kuću iz bajke«, onda joj je svakako adresa u Bužimu, podvelebitskom mjestu udaljenom nekoliko kilometara od Smiljana. Atmosfera doma. Sadržajno – sve, od bazena, sauna, sanjkališta,.. gostima je na raspolaganju čak i – slana soba. Domaćini su permanentno, nenametljivo na usluzi, a jako je dobra i ponuda autohtonih gastronomskih specijaliteta.

Gs Press / novilist.hr