U VEĆINI krajeva danas će biti barem djelomice sunčano te i dalje nestabilno. Lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom izgledni su već prijepodne, ali osobito u drugom dijelu dana i navečer kada je moguće i grmljavinsko nevrijeme uz jak i olujan vjetar, ponegdje i tuču, prognozira DHMZ.

U Dalmaciji će biti sunčanije te uglavnom suho. Vjetar će biti slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati jugozapadnjak i jugo, a na sjeveru i bura.

Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se od 25 do 30, na moru većinom od 30 do 35 °C.

Upozorenja na grmljavinsko nevrijeme

DHMZ je objavio narančasta upozorenja na nevrijeme za tri regije: gospićku, zagrebačku i osječku.

U noći te ponovno popodne i navečer moguće je lokalno grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim vjetrom i obilnijom oborinom. Vjerojatnost grmljavine je veća od 70 posto.

“Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu”, piše DHMZ.

U karlovačkoj regiji su danas poslijepodne mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom, a vjerojatnost grmljavine prelazi 70 posto. Objavljeno je žuto upozorenje.

U riječkoj regiji, koja obuhvaća i Istru, te u kninskoj regiji objavljeno je žuto upozorenje zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena.

“Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom”, piše DHMZ.

Prognoza po regijama za 22.07.2023.

Istočna Hrvatska

Promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Povremeni pljuskovi s grmljavinom, lokalno moguće izraženi izgledniji su prema večeri i u noći kada je moguće i grmljavinsko nevrijeme uz jak i olujan vjetar te tuču. Vjetar slab do umjeren sjeverni. Najviša dnevna temperatura zraka od 26 do 30 °C.

Središnja Hrvatska

Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Popodne te osobito navečer pljuskovi praćeni grmljavinom. Moguće je i grmljavinsko nevrijeme uz jak i olujan vjetar te tuču. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura zraka od 25 do 28 °C.

Gorski kotar i Lika

Barem djelomice sunčano, ali i nestabilno. Pljuskovi praćeni grmljavinom izgledni su u drugom dijelu dana. Moguće je i grmljavinsko nevrijeme uz jak i olujan vjetar. Vjetar slab. Najviša dnevna temperatura zraka od 22 do 28 °C.

Istra

Pretežno ili djelomice sunčano, a uz razvoj oblaka bit će kiše, pljuskova i grmljavine koji će biti izraženiji, mjestimice nevere, a krajem dana postupno razvedravanje. Puhat će slaba do umjerena bura. More će biti malo do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom od 19 do 21 °C, u unutrašnjosti Istre od 16 do 18 °C, a najviša dnevna od 30 do 32 °C.

Sjeverni Jadran

Većinom sunčano no nestabilno. Poslijepodne i navečer mogući su pljuskovi praćeni grmljavinom, ali i grmljavinsko nevrijeme uz jak i olujan sjeverni vjetar. Umjerena bura će sredinom dana okrenuti na slab do umjeren jugozapadnjak i jugo. Najviša dnevna temperatura zrak od 29 do 32 °C.

Dalmacija

Pretežno sunčano te uglavnom suho, a na sjevernom dijelu navečer mala mogućnost za pljuskove. Slaba do mjerena bura će do sredinom dana okrenuti na slab do umjeren jugozapadnjak i jugo duž cijele obale. Najviša dnevna temperatura zraka od 32 do 35 °C.

Sutra  sunčano, moguć poneki pljusak

Sutra će biti djelomice, a na moru pretežno sunčano. Ujutro u unutrašnjosti mjestimice moguća magla, a uz dnevni razvoj oblaka poneki pljusak moguć je u gorju i unutrašnjost Istre.

Vjetar će biti slab, u gorju i na Jadranu i umjeren jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura kretat će se od 14 do 19, na Jadranu od 21 do 26.

Najviša dnevna će biti od 28 do 32, na Jadranu od 31 do 35 °C.

Gs Press / index.hr