Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu završilo je nadzor nad radom Općinskog državnog odvjetništva u Gospiću vezano za slučajeve obiteljskog nasilja, utvrdilo je tri bitna propusta, pa zaključilo kako u njihovom radu – nisu utvrđene nezakonitosti.

Osumnjičenik, kažu, “u vrijeme ispitivanja 19. kolovoza 2022. nije bio pravomoćno osuđena osoba za kaznena djela niti prekršaje s elementima nasilja, niti postoji nepravomoćna presuda protiv njega, odnosno nije ni nepravomoćno ni pravomoćno osuđeni obiteljski nasilnik”.

Dva su ključna događaja prethodila krvoproliću 22. kolovoza, prijetnje ubojstvom 15. svibnja, a potom i 17. kolovoza, kada je nasilnik svoju suprugu vezao i zatočio, a u oba navrata je dobio samo mjere zabrane prilaska.

Tužiteljstvo koje je provelo nadzor zaključuje kako je odluka o puštanju osumnjičenika na slobodu uz izrečene mjere opreza, zabrane približavanja žrtvi i udaljenje iz doma (za događaj od 17. kolovoza) donesena u skladu sa zakonom i na temelju diskrecijske ocjene zamjenika općinske državne odvjetnice. Istovremeno navode kako su prikupljene činjenice u tom slučaju, odnosno ona da je protiv okrivljenika potvrđena ranija optužnica zbog kaznenog djela prijetnje na štetu iste oštećenice (za događaj od 15. svibnja), ukazuje da je u ovom predmetu bilo opravdano i osnovano sucu istrage Županijskog suda u Karlovcu uputiti prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika.

Slično se događa i s kaznenim djelom od 15. svibnja, kada je Jure M. također prijetio supruzi sjekirom i izbušio joj gume na odmorištu Zir. Karlovačko tužiteljstvo navodi kako provedeni nadzor u tom slučaju ukazuje da je “bilo potrebno zatražiti i provođenje izvida zbog sumnje i na kazneno djelo povrede djetetovih prava ili prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji”. I ne samo to.

– Nadalje, u ovom predmetu je, po zaprimanju rješenja optužnog vijeća Općinskog suda u Gospiću od 15. srpnja 2022., kojim je ukinuta mjera opreza zabrane približavanja supruzi i mjera udaljenja iz doma, trebalo uložiti žalbu protiv toga rješenja, bez obzira na to što je žrtva (supruga) predala na sud podnesak da povlači kaznenu prijavu i predložila sudu da se postupak protiv okrivljenika obustavi jer je i dalje bila na snazi mjera zabrane približavanja 21-godišnjem oštećeniku – navodi karlovački ŽDO.

Utvrđeno je i da je u istom predmetu, na temelju pouke o pravima, “ispravno okrivljenik ispitan zbog sumnje na kazneno djelo prijetnje i protupravnog oduzimanja slobode te je, umjesto otvaranja istraživanja, trebalo donijeti rješenje o provođenju istrage, sukladno članku 216. stavku 1. ZKP/08, radi razjašnjenja svih okolnosti predmetnog događaja provođenjem dokaznih radnji ispitivanja žrtve i svjedoka”.

Na temelju rezultata provedenog nadzora Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu, navode, dalo je uputu Općinskom državnom odvjetništvu u Gospiću radi otklanjanja propusta u prvom predmetu, odnosno radi provođenja daljnjih izvida. O utvrđenim primjedbama obaviješteno je Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću odnosno zamjenice općinske državne odvjetnice koje su postupale u predmetima te su im primjedbe na rad uložene u njihove osobne spise.

– Kako je Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu tijekom provođenja nadzora zaprimilo kaznenu prijavu PU Ličko-senjske protiv istog osumnjičenika za događaj od 22. kolovoza 2022., tako je isti osumnjičenik ispitan zbog osnovane sumnje na počinjenje dva kaznena djela protiv života i tijela i zbog kojih mu je određen mu istražni zatvor. Slijedom toga, Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu odlučilo je preuzeti u rad i predmet Općinskog državnog odvjetništva (događaj od 17. kolovoza 2022.) radi vođenja jedinstvenog postupka i donošenja odluke budući da se radi o dva povezana događaja u kojima su obuhvaćene iste osobe, a taj predmet je i od posebne važnosti za dokazivanje kaznenih djela počinjenih 22. kolovoza 2022 – kažu u karlovačkom županijskom tužiteljstvu.

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu ocjenjuje neprimjerenom navodno izrečenu izjavu općinske državne odvjetnice “kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici” koja ni na koji način ne odražava stavove državnog odvjetništva.

Gs Press / jutarnji.hr