Nacionalni stožer civilne zaštite donio je u petak nove mjere protiv koronavirusa, nakon što dosadašnje nisu smanjile broj zaraženih, a primjenjivat će se od subote u ponoć do 15. prosinca, najavio je voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Božinović je na konferenciji za novinare rekao kako je iz svih podataka vidljivo da nismo ostvarili pad broja zaraženih, koji je bitan kako bi se rasteretio bolnički sustav.

Nije došlo do pada broja zaraženih, dogovorene nove mjere

“Desetak dana najavljujemo – ako se ne postigne pad u ovom tjednu, a do njega očito nije došlo, da će Stožer razmotriti nove mjere. Te mjere su danas dogovorene”, kazao je Božinović.

Mjere se odnose na ograničenje javnih događanja i okupljanja na 25 osoba umjesto 50, kako je bilo do sada, ograničenje svadbenih svečanosti na 15 umjesto 30 osoba, dok na pogrebima može biti prisutno najviše 25 osoba umjesto 30, a sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom.

Privatne svečanosti se ograničavaju na 10 osoba umjesto 15, a sportska natjecanja mogu se održavati bez gledatelja te uz pridržavanje mjera kao dosad.

Obustavlja se rad noćnih klubova, kasina i automat klubova, a ostali ugostiteljski objekti radit će do 22 sata, uz istaknutu obavijest o najvećem broju gostiju koji mogu biti u objektu sukladno preporukama HZJZ-a.

Takvu obavijest o najvećem broju kupaca morat će istaknuti i prodavaonice i trgovine, a obveza je svih trgovina i trgovačkih centara da u vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca, kao što su sniženja i predblagdanske nabave, poduzmu dodatne mjere kako u prostorima ne bi boravio veći broj kupaca od dopuštenog.

Za okupljanja koja nisu ograničena na 25 osoba, a to su profesionalni umjetnički programi, kino projekcije, vjerski obredi i sjednice predstavničkih tijela uvedena su dodatna ograničenja. Broj prisutnih osoba ograničava se na veličinu prostora, a za svaku osobu mora biti osigurano četiri četvorna metra površine uz pridržavanje mjera.

Također se uvodi zabrana prodaje alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati ujutro. Provedbu mjera kontrolirat će pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite, policijski službenici i i Državni inspektorat.

Hrvatska na 22. mjestu u EU-u

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je da se Hrvatska po broju novozaraženih zadržava na visokim brojevima, ali na približno istima, tako da ipak nema povećanja.

Trenutno je 14-dnevna stopa incidencije 837,7, po čemu je Hrvatska na 22. mjestu u EU-u. Udio pozitivnih testova među ukupno testiranima je 29,7 posto, dok je stopa mortaliteta 282,4 na milijun stanovnika.

Među županijama najviša incidencija je i dalje u Međimurskoj i Varaždinskoj, a najmanja u Istarskoj županiji. U sjevernim županijama incidencija je dvostruka viša nego što je prosjek za Hrvatsku, rekao je Capak.

Naveo je kako je prosječna dob novozaraženih trenutno  43,4 godine, a hospitaliziranih 62 godine, dok je prosječna dob umrlih 76 godina.

Gs Press / Hina