Nacionalni park Plitvička jezera, dragulj hrvatskog prirodnog nasljeđa, danas slavi svoj 75. rođendan. Ovaj značajni datum obilježava se u sjećanje na dan kada je, 8. travnja 1949. godine, ovo čarobno područje proglašeno prvim nacionalnim parkom tadašnje Narodne republike Hrvatske. Plitvička jezera, koja svojom neusporedivom ljepotom osvajaju srca posjetitelja iz cijelog svijeta, primjer su uspješnog očuvanja „naročite prirodne ljepote“.

Važnost i jedinstvenost Plitvičkih jezera prepoznata je na globalnoj razini upisom na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, a njihova ekološka vrijednost dodatno je istaknuta proglašenjem Parka područjem „NATURA 2000“, čime je naglašena njegova važnost unutar Europske unije. Kao ponosni čuvari ovog izuzetnog nacionalnog blaga, uprava Parka neprestano teži privlačenju posjetitelja te istovremeno osigurava očuvanje njegovih prirodnih i kulturnih bogatstava.

Uzimajući u obzir iznimne prirodne ljepote i kulturne vrijednosti Plitvičkih jezera, uprava Parka posvećena je realizaciji vizije koja Park vidi kao mjesto gdje se spajaju doživljaj, učenje i očuvanje univerzalnih vrijednosti. U suradnji s lokalnom zajednicom i kroz primjer dobroga upravljanja, Nacionalni park Plitvička jezera nastoji biti temelj održivog razvoja, vodeći računa o očuvanju svojih prirodnih resursa.

Na ovaj poseban dan, s ponosom se osvrćemo na proteklih 75 godina tijekom kojih je Nacionalni park Plitvička jezera postao jedna od najposjećenijih i najcjenjenijih turističkih destinacija u Hrvatskoj, simbol očuvanja prirode i kulturne baštine. Sretan rođendan Nacionalnom parku Plitvička jezera, svjetskoj prirodnoj baštini koja i dalje inspirira i uči nas o važnosti prirode u našim životima.

GsPress