Na današnjoj Županijskoj skupštini Ličko-senjske županiije čulo se nekoliko izvješća o radu poduzeća i ustanova. Ne želeći nekoga favorizirati jer su zacijelo sva ta izvješća jednako važna i aktualna, ipak ćemo izdvojiti izvješće o stanju sigurnosti kojega je elaborirao načelnik Policijske uprave ličko-senjske Zoran Zdunić. Prema njegovim riječima ukupno stanje sigurnosti je više nego li zadovoljavajuće, što je potkrijepio brojnim podacima.

Iako je na neki način statistika „igra brojeva“, brojevi koje smo vam dostavili u materijalima za ovu skupštinu dovoljno govore sami za sebe. U vremenima koja dolaze svakako nam je najbitnija skora turistička sezona kada intenciju stavljamo na gradove Novalja i Senj, te općine Karlobag i Plitvička jezera. Sukladno komunikacijama s našim Ravnateljstvom očekujemo ispomoć policijskih službenika s područja cijele RH. Što se tiče naših strateških smjernica i procjena mi se vrlo ciljano bavimo sa tri cjeline: to su kaznena djela iz domena zlouporabe opojnih droga, kaznena djela vezana uz Domovinski rat, zapovjedna i počinjena odgovornost, te stalna zadaća pri sprječavanju teških prometnih nesreća s najtežim posljedicama. Što se tiče nadolazeće turističke sezone bit će uspostavljen centar vezan za probleme u gradu Zadru, gdje mi također participiramo sa svojim dežurstvima i policijskim službenicima. Prekršaji iz domene prometa su po broju približni lanjskima. Vezano uz probleme zlouporabe opojnih droga treba reći da smo po tome pitanju značajno napredovali u smislu istraživanja tih kaznenih djela. S obzirom na 16 kaznenih djela otkrivenih u 2021. godini, lani je taj broj iznosio 81 otkrivenih kaznenih djela. Tako je prošle godine iz te domene evidentirano 148 prekršaja.

Što se tiče kaznenih djela iz domena gospodarskog kriminala lan je ih evidentirano nešto manje. To su kaznena djela složenije prirode i njihovo je istraživanje podosta komplicirano i vrši se u suradnji s drugim državnim tijelima pa krajnji rezultati ne ovise samo o radu policije, zaključio je načelnik Zoran Zdunić u svojem izvješću o radu policije vezanom uz 2022. godinu.

Gs Press