U Veliko vijećnici Grada Gospića održana je danas 14. sjednica Županijske skupštine Ličko-senjske županije. Predsjednik Marijan Kustić  je za Dnevni red predložio  16. točaka, a sjednica je započela uobičajenim Aktualnim satom. Budući je danas stranka LiPO bojkotirala sjednicu, Aktualni sat protekao je mirno i bez nepotrebnih uvreda i frenetičnih  tonova, a njihov kolektivni izostanak pojasnio je dopredsjednik stranke Ante Dabo.

Ispred Kluba stranke LiPO zamoljen sam da vam prenesem naš stav u vezi neimenovanja dopredsjednika Županijske skupštine iz redova oporbe. Smatramo da je prijedloge potpredsjednika ovoga tijela trebalo uputiti u redovnu proceduru, što je statutarna i poslovnička obveza. To nije učinjeno i u ime stranke LiPO ističem kako naši članovi danas neće sudjelovati u radu skupštine, istaknuo je Ante Dabo i napustio sjednicu. Župan Ernest Petry ponovio je kako je iz Županije poslan e-mail svim oporbenim strankama u kojemu se tražilo imenovanje kandidata za  potpredsjednika Županijske skupštine. Kako je rekao „budući da oporba nije dostavila imena kandidata, to je mjesto još uvijek upražnjeno.“

Najdulje izlaganje i najviše pitanja imao je vijećnik Hrvatske stranke umirovljenika Ivan Bižanović. Postavio je nekoliko pitanja vezanih uz moguću devastaciju izvorišta rijeke Gacke.

Zahvaljujem se Ličko-senjskoj županiji što ponovno nije u Dnevni red uvrstila  zahtjev za izmjenu Prostornog plana Županije, što je od njih zatražio „veletrgovac vodom“ i prekupac „Vodovod Hrvatsko primorje, Južni ogranak“ d.o.o. iz Senja. Bio je to četvrti pokušaj ovoga „veletrgovca vodom“ da preko nekih gradova i općina dostavlja isti zahtjev za zahvaćanje vode rijeke Gacke, na osnovu nikakve dokumentacije jer nemaju studije. Zanima me hoće li se Ličko-senjska županija očitovati prema tome  „veletrgovcu vodom“ prije nego li budu dostavljene te studije, pitao je Bižanović te članovima Skupštine pojasnio koja je svrha postojanja Južnog ogranka prodaja vode, a čija djelatnost nema dodirnih točaka s poduzećima komunalnog tipa. Pri tome Bižanović tvrdi kako je jedina svrha Južnog ogranka preprodaja vode i stvaranje profita.

Sve tvrdnje i nagađanja o bojazni od zagađenja voda rijeke Like izgradnjom HES Kosinj su odbačene kao neosnovane. Osobno sam uputio dopis Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja vezano uz navodne bojazni za povećanje temperature vode i eventualnog zagađenja. Odgovor sam dobio za dva dana u kojemu stoji kako izgradnja HES Kosinj i HE Senj 2  neće imati bilo kakvog štetnog utjecaja na kvalitetu vode i vodo opskrbu. Smatra li Županija da će se na ovaj način negativno utjecati na kvalitetu vode? Ako nema poremećaja kvalitete vode koja se zahvaća u Hrmotinama, onda svakako nema niti potrebe vršiti zahvate na izvorištima rijeke Gacke, ustvrdio je Ivan Bižanović koji je pitao da li se Grad Otočac očitovao o ovom problemu prema Županiji.

Na to je župan Ernest Petry odgovorio kako Županija nije investitor predloženih zahvata pa tako nije niti tražila reviziju postojeće studije utjecaja na okoliš.

Od Grada Otočca nije nam upućen nikakav zahtjev vezan uz ovu problematiku. Što se tiče HES Kosinj i HE Senj 2, to je HEP-ova investicija. Radovi na HES Kosinj su u tijeku, već su završeni mnogi tuneli i kanali. Probijeno je 700 metara od 3,5 kilometra glavnog kanala, gradi se cesta do Kosinjskog mosta. U Perušiću je HEP izgradio novu zgradu sa 28 stanova namijenjenih žiteljima Gornjeg Kosinja koji nemaju puno vlasništvo nad kućama u kojima i sada žive. U sve ove radove do danas je uloženo preko 30 milijuna eura, istaknuo je župan Petry te dodao kako Županija i on osobno nikada nisu radili „ispod stola“ te da će rado organizirati sastanak s ekipom Južnog ogranka, kao i sastanak s građanima Otočca vezano uz ovu tematiku. Župan Petry je ponovio svoj osobni stav po kojemu se protivi bilo kakvim štetnim aktivnostima vezanim uz Gacku.

Vijećnik Ivica Radoševič (HDZ) zanimao se za status pomoćnika u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju.

U školama kojima je Županija osnivač zaposlen je 41 pomoćnik u nastavi. Sredstva za plaće tim ljudima osigurana su iz Europskog socijalnog fonda, uz sufinaciranje Županije. Zbog malih plaća sve manje ljudi se javlja na natječaje za taj posao, a oni koji ga obavljaju napuštaju ga čim im se ukaže imalo bolja prilika.  Zanima me ima li Županija plan kako zadržati kvalitetne ljude koji obavljaju taj odgovoran posao?

Župan Petry je još jednom zahvalio pomoćnicima u nastavi na njihovom angažmanu.

U našem rebalansu Proračuna imamo mogućnost povećati plaće tih ljudi. Do sada je plaća pomoćnika iznosila 3,32 eura po satu. Rebalansom će im se plaća povećati cca 20 posto, odnosno bit će 3,92 eura po satu. Također ćemo nastaviti i stipendiranje 17 studenata i uskoro objaviti novi Natječaj.

Vijećnik HSP-a Berislav Kostelac ponovno je aktualizirao problem rijeke Gacke. Iz izvješća Ministarstva poljoprivrede iz 2013. godine evidentna je potreba revitalizacije starog toka rijeke Gacke kod Švice, kao i navodnjavanje. Župan Petry definirao je kako Ličko-senjska županija nema ingerencije nad eventualim rješenjima, ali će svakako nastojati dobiti odgovore struke iz Hrvatskih voda.

Vijećnici su raspravljali i donesli Zaključak veza uz Izvješće Policijske uprave ličko-senjske i stanje sigurnosti, ulozi i spremnosti Policije u stanju sigurnosti tijekom turističke sezone. Kako je naveo načelnik PU Zoran Zdunić policajci vrlo odgovorno obavljaju sve postavljene im zadaće, što je svakako smanjilo broj kaznenih djela i povećo osjećaj sigurnosi građana, na čemu će se ustrajati. Za nadolazeću turističku sezonu policijski službenici će na ovim prostorima dobiti kadrovsku ispomoć iz nekoliko Policijskih uprava, ali i iz drugih država.

Donesen je  Zaključak o radu Županijske uprave za ceste za 2022. godinu, kao i Zaključak  vezan uz I. izmjene i dopune financijskog plana Ličko-senjske županije za 2023. godinu.

Raspravljalo  se i  donesen je Zaključak o radu ličko-senjskog župana u 2022. godini, te je  prihvaćen je Zaključak o dodjeli priznanja Ličko-senjske županije za 2023. godinu koja će biti dodijena za Dan Ličko-senjske županije.

Gs Press