Obilježavanje 30. obljetnice pogibje prvog hrvatskog policajca bojnika Josipa Jovića okupilo je kod spomen-obilježja u NP Plitvička jezera mnoštvo štovatelja njegove simbolike i žrtve.

Vijenac je na spomen-obilježje najprije položila obitelj Jović i predstavnici nekoliko braniteljskih udruga. 

Predsjednik RH Zoran Milanović položio je vijenac i nakon toga se u nekoliko rečenica obratio novinarima. Žrtvu Josipa Jovića predsjednik smatra previše važnom da bi se ona zaboravila.

-Na žalost, bio je to početak stradavanja hrvatskih branitelja i civila u Domovinskom ratu. Njihovom žrtvom dočekali smo slobodu i to nemamo pravo zaboraviti, ustvrdio je Predsjednik Zoran Milanović.

Premijer Andrej Plenković žrtvi Josipa Jovića došao se pokloniti s ministrom branitelja Tomom Medvedom i ministrom MUP-a Davorom Božinovićem.

-Prije 30 godina policija je po zapovijedi predsjednika Tuđmana došla ovamo braniti Hrvatsku i otvoriti Policijsku postaju na Plitvičkim jezerima. Tako su pokazali da hrvatski pravni poredak funkcionira. Obilježavamo i 30. obljetnicu pogibje Josipa Jovića, jednoga od brojnih hrvatskih redarstvenika, vojnika i branitelja kojin su u Domovinskom ratu dali sve što su mogli za hrvatsku domovinu.

Prije mjesec dana bili smo u Pakracu. Tamo smo zapravo obilježili početak Domovinskog rata. Ministar Tomo Medved bio je nedavno u Aržanu i poklonio se Josipu Joviću. Tada jer postavio i kamen temeljac za budući Memorijalni centar kako bi još jednom iskazali poštovanje  svim poginulim braniteljima, a posebno Josipu Joviću koji je prvi poginuo za Hrvatsku. Zato mu ime Vlade RH još jednom želim iskazati zahvalnost i naše poštovanje za slobodu darovanu hrvatskom narodu, rekao je nakon komemoracije premijer Plenković koji se ovom prigodom nakratko sastao s ličko-senjskim županom dr. Darkom Milinovićem. Riječi molitve predvodio je vojni ordinarij biskup Jure Bogdan.

Župan Darko Milinović, načelnik Općine Plitvička Jezera Ante Kovač, Josip Dragičević, predsjednik Udruge djece poginulih branitelja i Juraj Verzon, pročelnik Upravnog odjela za opću upravu na obilježavanju 30. obljetnice akcije „Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića, prvog redarstvenika zajednički su položili vijenac ispred spomenika prve žrtve Domovinskog rata uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Gs Press