Na Ljubovu obilježen Dan pobjede

0

Kada je prije 27 godina započela hrvatska osloboditeljska vojno-policijska operacija „Oluja“ bojišnici kod Gospića, mnogi su branitelji živjeli zadnje sate svojih života. Tijekom ove veličanstvene operacije  samo na području Ljubova poginulo je 68 mladih ljudi. Na ličkoj bojišnici svakako je najteže bilo na ovom planinskom masivu. Na tome prostoru nalazilo se na stotine neprijateljskih minskih polja, utvrda, bunkera i topničkih baza. Zajedničkim snagama u oslobađanje krenule su tada postrojbe iz Like, Kvarnera, primorja, otoka, Rijeke…

Njima u čast i na spomen danas je na prvi dan Oluje kod spomenika „Pobjednik Ljubova“ održana komemoracija. Uz predstavnike Ličko-senjske županije, Grada Gospića, braniteljskih udruga i prijatelja bili su brojni roditelji i članovi obitelji poginulih heroja Ljubova. Svetu misu predvodio je vlč. Josip Šimatović, čuvar svetišta Crkve hrvatskih mučenika u Udbini. 

U spomen poginulih vijence su položili  i zapalili svijeće župan ličko-senjski Ernest Petry uz zamjenicu Jasnu Orešković Brkljačić, izaslanstvo Grada Gospića,  izaslanik ministra branitelja državni tajnik Darko Nekić, kao i predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

„Oluja“ je jedan od temelja moderne Hrvatske!

Pitali smo župana Ernesta Petryja što za njega znači pobjedonosna operacija Oluja i zbog čega bi Hrvatska svakako trebala ustrajati u obilježavanju ovog datuma?

Za sve nas vojno-redarstvena operacija „Oluja“ predstavlja povijesni događaj koji baštinimo u našim domovima, dan kada se s dubokim poštovanjem prisjećamo svih onih koji su svojom hrabrošću i žrtvom omogućili teritorijalno oslobađanje okupiranih dijelova Hrvatske domovine. Svaki 5. kolovoza obilježavamo kao državni blagdan, odnosno Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, dan kada se s posebnim pijetetom prisjećamo hrvatskih branitelja koji su svoje živote utkali u temelje hrvatske državnosti. Ovo je dan koji trebamo prenositi na mlađe generacije kako bi shvatile povijesnu važnost VRO „Oluja“ koja je bila jedna od ključnih točaka današnjeg slobodnog i europskog puta Republike Hrvatske.

Prisjetimo se dolaska prvog hrvatskog predsjednika  dr. Franje Tuđmana na kninsku tvrđavu i trenutka kada je poljubio hrvatsku zastavu te s tim činom simbolički označio kraj Domovinskog rata, prisjetimo se osjećaja ponosa, svehrvatskog zajedništva, snage i nepokolebljivosti hrvatskih branitelja, a takve vrijednosti trebaju biti uzdanica za našu bolju budućnost.

Svaka nesebična žrtva pro patria nije nikada uzaludna. Njezin viši smisao dobiva na značenju protekom vremena,  rekao nam  je župan Petry nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća na spomenik „Pobjednik Ljubova“.

Upitani što obilježavamo danas nekolicina branitelja definirala je kako je „Oluja“ doista započela 4. kolovoza 1995. godine, ali se Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti slavi 5. kolovoza, na dan kada je predsjednik Franjo Tuđman izvjesio hrvatsku zastavu na kninskoj tvrđavi.

Gs Press