Povodom obilježavanja Dana Ličko-senjske županije i 30-te godišnjice od osnutka Županije, koji se obilježava 23. svibnja, na dan rođenja Oca Domovine dr. Ante Starčevića, ličko-senjski župan Ernest Petry inicirao je uređenje nadgrobnog spomenika prvom ličko-krbavskom velikom županu Marku Kasumoviću (1830.-1889.), koji se nalazi u Gospićkom groblju svete Marije Magdalene.

Nažalost ime prvog ličko-krbavskog velikog župana Marka Kasumovića mnogi ni ne znaju, a kamoli da se njegov spomenik nalazi u Gospićkom groblju kao i da bi se prigodom obilježavanja Dana županije trebala odati počast prvom ličko-krbavskom županu.

Kako bi se sjećanje na prvog velikog župana sačuvalo od zaborava, ovo je još jedan u nizu hvale vrijednih poteza ličko-senjskog župana Petryja

Na upit županu Petryju da komentira inicijativu vezanu za obnovu spomenika Marku Kasumoviću, velikom županu Ličko-krbavske županije, Petry je kratko odgovorio, pozvavši se na riječi Oca Domovine dr. Ante Starčevića: ‘Narod koji zaboravi svoju prošlost, slijep ide u budućnost’.

Inače, Ličko-krbavska županija bila je županija unutar Kraljevine Hrvatske i Slavonije, u sastavu Zemalja Krune sv. Stjepana u Austro-Ugarskoj Monarhiji.

Nakon donošenja odluke Hrvatskoga sabora o uspostavi županija na području banske Hrvatske 5. veljače 1886. formira se Ličko-krbavska županija sa sjedištem u Gospiću.

Na čelu Ličko-krbavske županije nalazio se veliki župan, kojega je na prijedlog bana imenovao i dužnosti razrješivao izravno vladar.

Prvi izabrani veliki župan Marko Kasumović (1886.–1889.) bio je ujedno i domaći čovjek, a zatim su na dužnost velikog župana bili imenovani župani iz Like ili župani premještani iz drugih županija.

Gs Press