“Veliki dan za našu stranku, veliki dan za Hrvatsku! Toga 17. lipnja 1989. utemeljitelji HDZ-a – predvođeni našim prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom – u skromnim i zabačenim prostorijama tadašnjeg NK Borca na Jarunu osnovali su Hrvatsku demokratsku zajednicu, stranku koja će u tim prekretničkim i sudbonosnim vremenima povesti hrvatski narod u ostvarivanje svih ključnih nacionalnih ciljeva! Što i dandanas, nakon trećine stoljeća, nastavlja činiti! U spomen na taj povijesni trenutak, predsjednik Andrej Plenković i Mario Kapulica, prvi čovjek Zajednica utemeljitelja HDZ-a Dr. Franjo Tuđman, položili su vijenac na zgradu današnjeg NK Jaruna”, objavio je HDZ na društvenim mrežama.

“Danas ne slavimo samo stranački događaj, već i dan kada su položeni temelji opće hrvatske pomirbe i nacionalnog zajedništva! HDZ je upravo na ovom mjestu počeo dobivati svoj politički legitimitet, koji smo – unatoč svim napadima i osporavanjima – potvrdili na prvim višestranačkim izborima. Naša odlučnost i naša snaga proizlaze iz čvrste uvjerenosti da je ono što radimo dobro za ! To je bit, to je naš smisao. I sve dok to činimo, s ponosom ćemo izgovarati ove tri riječi – Hrvatska demokratska zajednica!”, rekao je Kapulica.

Nakon polaganja vijenca održana je sjednica Nacionalnog odbora Zajednica utemeljitelja HDZ-a Dr. Franjo Tuđman.

Kapulica je poručio da je HDZ ostvario svoj program, koji je tih “slavnih ’90-ih prošlog stoljeća sadržavao sve ključne nacionalne ciljeve”.

“Stoga danas ne obilježavamo samo osnutak svoje stranke, nego i ostvarivanje slobode, nacionalnog zajedništva i državne suverenosti!”, dodao je.

Oglasio se i predsjednik Nacionalnog odbora Zajednica utemeljitelja HDZ-a Dr. Franjo Tuđman Vladimir Šeks.

“Čestitam svima rođendan stožerne stranke – upravo je njezin osnutak rezultirao i rođenjem samostalne Hrvatske! HDZ je i dandanas, 33 godine poslije, najjača stranka i središnja snaga hrvatskog naroda i najbolji jamac hrvatske budućnosti! Onima koji žele graditi pružamo ruku suradnje, a oni koji bi je htjeli razgrađivati od nas će dobiti žestoki odgovor. Ti i takvi opet će izgubiti, a mi ćemo, nošeni povjerenjem građana, opet pobijediti!”, poručio je Šeks.

Današnjem rođendanu HDZ-a na zagrebačkom Jarunu nazočio je i novoizabrani član Predsjedništva stranke i ličko-senjski župan Ernest Petry koji je odigrao i nogometnu utakmicu za stranačku ekipu.

Gs Press