Na igralištu OŠ „Anž Frankopan“ iz Kosinja održana je danas 6. Smotra učeničkih zadruga s područja Ličko-senjske županije. Našlo se ondje šest štandova malih zadrugara, praćenih članovima zadruga, mentorima i učiteljima. Ravnateljice kosinjske škole Zrinka Vukelić zahvalila se svima na dolasku, vjerujući kako će se izloženim štandovima doista imati što vidjeti.

-Svima vama želim iskrenu dobrodošlicu. Sve što je izloženo na štandovima rezultati su marljivog rada naše djece i njihovih mentora. Svi zadrugari u svojim kreacijama njeguju tradicionalne vrijednosti i zavičajnost krajeva iz kojih nam dolaze. Sve naše zadruge su izvrsne, sve njihove kreacije zaslužuju našu pažnju i zahvalnost, rekla je ravnateljica škole „Anž Frankopan“ Zrinka Vukelić. Nakon kulturno-umjetničkog programa predsjednica učeničkih zadruga za Ličko-senjsku županiju Debora Lukac naglasila je kako je ovaj dio Hrvatske brojčano malen, ali vrlo bogat kvalitetnim učeničkim zadrugama.

-Svima nam je stalo da potičemo učeničko zadrugarstvo, da se što više djece uključuje u rad zadruga. U tom smislu sam uvjerena da će broj zadruga sve više rasti jer je to, između ostaloga, odličan način za animiranje djece, za iskazivanje njihovih kreacija, to su ujedno i prvi koraci prema poduzetništvu i njegovanje tradicijskih elemenata kraja iz kojega dolaze.
Na današnjoj smotri sudjeluje ukupno šest zadruga: Učenička zadruga „Vila Velebita“ iz Lovinca, Učenička zadruga iz Senja, Učenička zadruga „Ričina“ iz Klanca, Učenička zadruga „Vodarica Marta“ iz Gospića, Učenička zadruga „Brinjski sokolovi“ iz Brinja i u ulozi domaćina Učenička zadruga „Most“ iz Kosinja.

Hrvatski savez učeničkog zadrugarstva okuplja 693 članice.U Ličko-senjskoj županiji započeli smo s radom 2018. godine Važno je cjelovito obrazovanje, stjecanje radnih navika, primjenjuju u svojim kreacijama održivi razvoj i njemu primjereni ekološki odgoj. Pri tome se posebno njeguje zavičajnost, kazala je Debora Lukac.

Nakon što je stručni žiri obišao štandove i razgledao izloženo proglašeni su najbolji. Ove godine je titulu najbolje Učeničke zadruge Ličko-senjske županije dobila Učenička zadruga „Vodarica Marta“ iz OŠ „dr. Jure Turić“ Gospić. Drugo mjesto pripalo je Učeničkoj zadruzi „Most“ iz OŠ „Anž Frankopan“, dok su se na trećem mjestu našli zadrugari okupljeni u Učeničkoj zadruzi “Ričina“ iz OŠ „dr. Ante Starčević“ Klanac-Pazarišta.

Gs Press