“Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”

0

Nije neobično da se osobi koja se nađe u ulozi žrtve ili svjedoka/kinje kaznenog djela ili prekršaja nasilja u obitelji nad glavom pojave mnogi upitnici te često i zabrinutost vezana uz to što može očekivati. Nitko od nas nije pripremljen naći se u toj nezahvalnoj ulozi i stoga je potpora od iznimne važnosti. 

Program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ ima za cilj pomoći žrtvama i svjedocima/kinjama u tumačenju i ostvarivanju njihovih prava, smanjiti stres i nelagodu te pomoći u postupku prijave kaznenog ili prekršajnog djela i u prolasku kroz sudski postupak.

Spomenuti program provodi 11 organizacija civilnog društva na području 17 županija uz financijsku potporu Ministarstva pravosuđa i uprave RH. Programom koordinira Ženska soba – centar za seksualna prava, a Ženska grupa Karlovac „Korak“ program provodi na području Karlovačke i Ličko-senjske županije kontinuirano od 01.01.2018. 

Kroz program korisnicima se pruža emocionalna i praktična podrška, tehničke i praktične informacije te informacije o pravima, psihološko i pravno savjetovanje, pratnju na sud i pratnju na druge institucije (državno odvjetništvo, policija…) u svojstvu osobe od povjerenja, a pomoć i podrška se pruža i osobama koje nisu prijavile kazneno djelo kao i nakon završetka sudskog postupka.

Važno je znati da se „Mreži podrške“ mogu obratiti žrtve i svjedoci SVIH kaznenih djela te prekršaja nasilja u obitelji, podjednako žene i muškarci, a sve usluge su za korisnike besplatne.

Ako se Vi ili netko vama blizak nalazite u ulozi žrtve ili svjedoka/inje kaznenog djela ili prekršaja nasilja u obitelji pozivamo Vas da se ŽGK „Korak“ obratite s povjerenjem – zajedno je lakše!

Uz ured ŽGK „Korak“ u Karlovcu (kontakt broj: 047 600 392), od pošle godine su otvoreni uredi su i u Gospiću i u Korenici. Uredovno vrijeme za Ličko-senjsku županiju je radnim danom od 08:00 do 12:00. U Gospiću nas možete pronaći ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom u prostorijama KIC-a, a u Korenici, utorkom i petkom, također, u prostorima KIC-a.

Kontakt broj za Ličko-senjsku županiju je 091 612 0953, a za sve upite koji su vezani uz program “Mreža podrške” možete nam se obratiti i na mail: podrska.korak@gmail.com.

Više informacija o samom program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ dostupnoj je i na webu programa https://mrezapodrskeisuradnje.com/hr/

Gs Press