Molitve za nedužnu sestru Žarku Ivasić

0

Prije 76 godina u ranim jutarnjim satima iz zgrade gospićkog zatvora izvedena je časna sestra reda Sestara milosrdnica Žarka Ivasić. Vezanu žicom egzekutori su je poveli do vanjskog zida Gradskog groblja Svete Marije Magdalene u Gospiću gdje su u surovim vremenima nakon II. svjetskog rata komunističke vlasti vršile sračunate  likvidacije  političkih neistomišljenika. Navodni grijeh Žarke Ivasić bila je izdaja partizanskih ranjenika  prilikom  ustaškog osvajanja bolnice u Otočcu 1943. godine, a zapravo je razlog bila njena privrženost vjeri i ugled koji je uživala u narodu pa je montirani proces  u zgradi tzv. Narodnog suda  u Gospiću bio manifestacija mentalne lakrdije „drugova komunista“, njihove  nemoći, ali i iskazane surovosti i bezakonja kako bi  utišali svakoga tko drukčije misli.

Žarka Ivasić je po svim točkama optužnice bila nedužna, ali je znala da su svirepa mučenja i smrt bili zalog njezine vjere. Ispostavilo se da nije postojao niti jedan svjedok u postupku pa su komunisti tada pribjegli prokušanim metodama izmišljenim svjedoka kako bi se osudio „narodni neprijatelj“, u ovom slučaju časna sestra u životnoj dobi od 38 godina.

Kod zadnjeg počivališta sestre Žarke danas su se opet okupili njezini štovatelji. Da bi joj još jednom odali počast za hrabrost i patnje koje je podnesla za vjeru, za mučenje i likvidaciju koju nije zaslužila niti po jednom Zakonu ovoga svijeta. Riječi molitve predvodio je  biskupijski kancelar preč. Mišel Grgurić, uz časne sestre reda Sestara milosrdnica prispjele iz mnogih gradova Hrvatske.

Gs Press