Mobilni InfoHep Centar u Ličko –senjskoj  županiji

0

Aktivisti Hrvatskog društva za bolesti jetre Hepatos u suradnji s Domom Zdravlja Gospić te KBC Rijeka / KB Merkur, a u sklopu pilot projekta „Mobilni InfoHep Centar u primarnoj praksi“ žele podići svijest o sve više rastućem problemu bolesti jetre kao javnozdravstvenom društvenom problemu te zdravstvenim akcijama planiraju omogućiti pružanje usluga Mobilnim InfoHep Centrom prema slijedećem rasporedu:

25. svibnja 2021.:

(10:00-12:30)   Ambulanta Obiteljske medicine Lovinac  

(14:00-18:00)   Dom zdravlja Gospić

26. svibnja 2021.:

(10:00-16:00) Ambulanta Obiteljske medicine Lički Osik i/ili Perušić

Ovim aktivnostima prethodila je  prezentacija usluga Mobilnog InfoHep Centra koju je Predsjednica Društva mr.sc. Tatjana Reić, 07.svibnja 2021, održala u Domu Zdravlja Gospić a kojom je okupljenim predstavnicima primarne prakse sa područja Ličko –senjske županije predstavljen višegodišnji rad Društva .

Nastavkom projekta „Mobilni InfoHep Centar u primarnoj medicini“ Društvo Hepatos planira pružiti cjelokupnu uslugu preventivnog pregleda uključujući, kao i uvijek, i prisutnost liječnika specijalista koji provode liječenje osoba s bolestima jetre a sve sa ciljem osiguravanja „linkage to care“ usluge. Ovakav aktivan pristup kroz testiranja, preglede, savjetovanja i edukacije pokazao se vrlo učinkovitim a Društvo Hepatos je, čak i u doba pandemije,  još jednom  pokazalo da ima kapacitete, znanje, obučene volontere, zaštitnu opremu i veliku volju za nastavak rada na podizanju svijesti i jačanju zdravstvenih napora u prevenciji i liječenju bolesti jetre.

Cilj nam je stanovnike Ličko – senjske županije bolje informirati o problemu masne jetre, s time što je NAFLD, što ga uzrokuje, kome se obratiti, te im ponuditi usluge Mobilnog InfoHep Centra, koje uključuju neinvazivno mjerenje steatoze (masti) i fibroze (ožiljnih promjena jetre) metodom tranzijetne elastografije (FibroScan). Za okupljene smo pripremili i brošure o rizicima NAFLD-a i što ga uzrokuje.

Aktivanim pristupom kroz testiranja, preglede, savjetovanja i edukacije, koji se pokazao vrlo učinkovitim, planiramo pružiti cjelokupnu uslugu preventivnog pregleda uključujući, kao i uvijek, i osiguravanje prisutnosti liječnika specijalista koji bi savjetovali daljnje korake u liječenju osoba s bolestima jetre a sve sa ciljem osiguravanja usluga povezivanja u skrb (eng. linkage to care) osobama s bolestima jetre.

Nažalost, o ovoj zdravstvenoj temi premalo se govori u javnosti pa za sada nema podataka o tome koliko je hrvatskih građana zahvaćeno te koliko breme hrvatskom zdravstvu u budućnosti ova bolest može predstavljati.

Hrvatsko društvo za bolesti jetre „Hepatos“ je prepoznato i priznato od međunarodne i domaće stručne zajednice u borbi protiv bolesti jetre što je rezultat dugogodišnje posvećenosti radu na poboljšanju kvalitete življenja i direktne pomoći oboljelima kao i organizaciji preventivnih te javnozdravstvenih aktivnosti u RH.

Mobilni InfoHep Centar (MIHC) oformljen je kao prvi, i do danas glasi kao najbolja i najpotpunija „link to care“ jedinica u regiji. Medicinsko vozilo opremljeno je uređajima za testiranje i pregled, a zajedno s pratećim stručnim medicinskim i volonterskim timom postali su garancija najbolje medicinske skrbi. Mobilnost tima pruža izravan kontakt osobama s bolestima jetre s (lokalnim) liječnikom te se na taj način teško dostupnim populacijama pruža jednaka mogućnost  i bolji pristup socijalnim i zdravstvenim uslugama.

Rad Mobilnog InfoHep Centra omogućuje besplatno, povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje na HCV i HIV te pregled jetre elastografijom u lokanoj zajednici. U suradnji sa stručnim suradnicima i bolničkim centrima, omogućeno je testiranje, pregledi, savjetovanje, potpora i informiranje u ruralnim zajednicama.

Njegovim radom, u suradnji sa stručnjacima Zavoda za Javno Zdravstvo i  bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno testiranje, pretraga jetre elastografijom/Fibroscan te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima. U našem opremljenom medicinskom vozilu liječnici regionalnih Zavoda za javno Zdravstvo pružaju usluge testiranja, kao i, po potrebi, potvrdnih testova te istovremeno vode službenu evidenciju o pozitivnim osobama. Testiranja na prisutnost hepatitisa C i HIV-a provode se brzim testovima iz uzorka sline. Također, liječnici regionalnih bolničkih  centra mjere fibrozu jetre elastografijom. Cjelokupnu uslugu zaokružuje prisutnost liječnika specijalista koji provodi liječenje osoba s bolestima jetre. On odmah po završetku ove dvije pretrage provodi razgovore s korisnicima i dogovara daljnje korake kako bi se maksimalno skratilo vrijeme čekanja na početak liječenja.

Mobilni InfoHep Centar oformili smo sa ciljem što većeg informiranja javnosti o problemima oboljelih od bolesti jetre, stigmatizaciji ali i dostupnosti novih terapija, posljedicama rizičnih ponašanja i uzročno-posljedične veze između „modernog“ načina života koji svakodnevno ostavlja trag na jetri, povećanog broja osoba s problemima jetre,  senzibiliziranja zajednice na probleme s kojima se susreću oboljeli i članovi njihovih obitelji.

Nadamo se da ćete biti u mogućnosti pomoći nam u našim nastojanjima da među hrvatskom javnosti podignemo razinu svijesti o važnosti pregleda i liječenja ovih tihih epidemije.

Za sva dodatna pitanja, molimo Vas da kontaktirate:

Mr.sc.Tatjana Reić

Hrvatsko društvo za bolesti jetre „Hepatos“

Email: hepatos@hepatos.hr

Telefon: 098 903 2487

 O nama:

Hrvatsko društvo za bolesti jetre „Hepatos“ je neprofitna organizacija osnovana 2000. godine, kao prvo društvo u Hrvatskoj koja pruža pomoć oboljelima od hepatitisa i ostalih bolesti jetre. Svrha njezina djelovanja je „spriječiti nastanak i širenje bolesti, smanjiti diskriminaciju te podići kvalitetu življenja oboljelih i njihovih obitelji slijedeći visoke standarde djelovanja“. Djelovanje Hepatosa odvija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini (aktivna članstva u europskim i svjetskim udruženjima srodnih organizacija, posebice u European Liver Patients’ Association – ELPA, World Hepatitis Alliance – WHA te WHO Euro Regional Collaborating Committee on accelerated response to TB, HIV and viral hepatitis (RCC-THV)). Hepatos je neupitan lider među organizacijama civilnog društva u zagovaranju prava oboljelih te je pokretač osnutka Saveza oboljelih od hepatitisa Republike Hrvatske (SOH RH).

 Gs Press