U prepunoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u subotu navečer Hrvatska demokratska zajednica održala je svečani skup u povodu 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franja Tuđmana. -piše portal dulist.hr

-Da vam je malo biti na mome mjestu da vidite kako HDZ moćno izgleda u Lisinskom – riječi su premijera Andreja Plenkovića s kojima je u Lisinskom započeo svoj govor.

– Njegov stoti rođendan danas slavimo u spomen na njegovo životno djelo – uspostavu slobodne i suverene Hrvatske. Bez njega nas ovdje danas ne bi bilo. Danas odajemo priznanje čovjeku koji je svoj život ustrajno posvetio stoljetnoj borbi za neovisnost, čovjeku koji je svojim vizionarstvom prepoznao prijelomni trenutak za ostvarenje ideje slobodne hrvatske države – rekao je Plenković te napomenuo kako je u tome uspio jer je kao povjesničar izučavao i dočekao pravi trenutak.

-Možemo biti zahvalni da smo imali pravog čovjeka koji je stvorio suvremenu i slobodnu Hrvatsku. Nije se bojao biti proganjan zbog svojih hrvatskih ideja. Bio je duboko uvjeren da jedino demokracija Hrvatskoj može osigurati blagostanje. S tom vizijom osnovao je i Hrvatsku demokratsku zajednicu. Hvala mu na tome – poručio je.

Rekao je dalje kako je Franjo Tuđman bio državnik posebna kova, lider koji je inspirirao, okupljao i ujedinjavao, zbog čega je i ušao u povijest.

-Politička ostavština Franja Tuđmana je sve što danas živimo. Osigurao nam je demokraciju, slobodu i državu – istaknuo je Plenković te naglasio kako se malo koji državnik 20. stoljeća može mjeriti s njim po povijesnom značaju za vlastitu naciju.

Prije Plenkovića prvi je govorio Marijo Kapulica – predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman” te govore su održali i Vladimir Šeks, Tomo Medved kao i Gordan Jandroković.

Predsjednik Savjetodavnog vijeća HDZ-a Vladimir Šeks u svom je govoru rekao kako je 100. obljetnica rođenja čovjeka koji je utemeljio suvremenu hrvatsku državu veliki dan, i to ne samo za one koji su mu bili bliski, nego i za cijeli hrvatski narod.
-Zemlja u kojoj danas živimo u slobodi u prvom je redu i prije svega Tuđmanova zasluga, ovo je Tuđmanova Hrvatska! Rekao je među ostalim.

General Tomo Medved poručio je da je bio privilegij biti vojnikom i suvremenikom dr. Franja Tuđmana, koji je trajno nadahnuće svima nama i budućim generacijama.
-Baštinimo Tuđmanovo naslijeđe kao trajan izvor inspiracije i motivacije vođeni domoljubljem – Hvala mu za Hrvatsku! – poručio je među ostalim Medved.
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je pak kako HDZ nikada neće pokleknuti i ustuknuti, a posebno ne pred onima koji perfidno krivotvoreći suvremenu povijest svode Hrvatsku na – kako se ovih dana može čuti – ‘djelo Udbe’.

Gs Press