Jutarnji list donosi intervju s mladim ličkim znanstvenikom koji će biti kandidat za gradonačelnika grada Gospića.

Mladi lički znanstvenik Nikola Šimunić, prema svemu sudeći, bit će kandidat stranke LiPO za gradonačelnika Gospića. Ta nova stranka bivšeg HDZ-ovca i aktualnog župana Darka Milinovića, privukla je u svoje redove dosta mladih ljudi, a 35-godišnji Šimunić nedavno je izabran i za predsjednika gospićkog ogranka te stranke.

– Nisam više želio biti pasivni promatrač. Vidio sam veliki potencijal u gradu Gospiću, ali i stagnaciju posljednjih godina. Svatko onaj tko želi bolje ovom gradu, ne smije imati luksuz samo kritizirati, a ne činiti ništa. Nakon razgovora s mnogim mladim ljudima, ali i iskusnijima, dobio sam taj adrenalin da se angažiram – kaže Šimunić o razlozima zašto se odlučio aktivno uključiti u politiku. Šimunić je osnovnu i srednju školu završio u rodnom Gospiću, a i tema poslijediplomskog rada na studiju Geografije također mu je vezana za tu županiju – “Ličko-senjska županija u suvremenom regionalnom kontekstu”. Šimunić je znanstveno zvanje stekao na Institutu “Ivo Pilar”, a uže područje mu je demografija. Na pitanje zašto se odlučio pridružiti baš stranci LiPO, Šimunić ističe kako je ta stranka probudila “ponos Gospićanki i Gospićana, ali i cijele Ličko-senjske županije”.

– To je stranka koja nema uske stranačke okvire, njezina širina, a i ljudi koje okuplja, bili su odlučujući faktor da joj se pridružim – kaže Šimunić, koji je tijekom studija, u ljetnim mjesecima konobario kako bi zaradio džeparac i pomogao u plaćanju režija roditeljima, ocu Stanku i majci Suzani, inače dragovoljcima Domovinskog rata. Šimunić je svojedobno igrao i za RK Gospić, a član je i HGSS-a. Nije još želio potvrditi da će biti kandidat za gradonačelnika, iako sve ide u tom pravcu.

– Ta stranka ima dosta dobrih kandidatkinja i kandidata za čelnu poziciju grada. Odgovoran je to posao, i ako stranka odluči da ja svojim znanjem, ali i svježinom, s obzirom na to da dosad nisam bilo politički aktivan, mogu pridonijeti razvoju Gospića, spreman sam uhvatiti se u koštac s tim ozbiljnim poslom – kaže Šimunić. Kao najveći problem Gospića ističe stagnaciju u posljednjih nekoliko godina, na koju su, kaže, utjecali mnogi faktori.

– S današnjeg kuta gledišta, mogu reći da nije bilo jasne strategije razvoja grada, i na tome treba ozbiljno poraditi. Zbog nedostatka jasne vizije razvoja, došlo je do gubitka radnih mjesta i iseljavanja, koje je problem, ne samo grada Gospića, nego i Hrvatske u cjelini. Ja sam demograf, i u tom smislu svoje znanje, ako budem kandidat za gradonačelnika, stavljam na raspolaganje žiteljima ovoga grada – kaže Šimunić. Ističe da je jedan od glavnih razloga iseljavanja iz Hrvatske “tranzicija iz centralno-planskog, gdje je država sve kontrolirala u tržišnom modelu, na koji Hrvatska iz objektivnih razloga nije bila spremna”.

– Mi nismo imali mogućnost mirnog razdruživanja kao, primjerice, Čehoslovačka. Dok su oni imali vremena prilagoditi se tržištu, mi smo morali ginuti za svoju domovinu te zato odbacujem napade na Vladu, bilo koju, da je njihova odgovornost tu jedina, imali smo objektivnih poteškoća. Zbog istog razloga ogromni potencijali koje Hrvatska ima, do dan-danas nisu iskorišteni. Pored niza problema, istaknuo bih i obrazovni sustav, koji je producirao zvanja ne prateći potrebe tržišta rada – govori Šimunić. Na upit što se od njega može očekivati ako bude kandidat za Gospić, odgovara: “Prije svega, realna obećanja”.

– Ne mogu obećati da će, kao što su neki obećavali, ovaj grad u roku četiri godine imati 25 tisuća stanovnika ili tisuće novih radnih mjesta. Treba biti realan, ako budem kandidat, moj program bit će realan i ocjenjiv. Bit ću ponosan ako uz pomoć države, a to joj mora postati prioritet, ublažimo ovaj trend iseljavanja, što je preduvjet demografske obnove i općenito napretka – kazao je Šimunić.

JUTARNJI LIST