Nakon koncerta održanog 10. prosinca u Pučkom otvorenom učilištu „Dr. Ante Starčević“, naši mladi gospićki folkloraši iz HKUD „Degenija“ sa svojom voditeljicom Antonijom Rosandić odradili su još jedan sjajan nastup, ovaj put izvan granica Ličko-senjske županije.

U subotu 17. prosinca, u Domu kulture u Unešiću  tamošnju publiku oduševili su predstavljanjem ličkog običaja šibalica koji je vezan uz blagdan Nevine dječice, 28. prosinca. Naši mladi folkloraši su taj pomalo zaboravljeni običaj oživjeli i prilagodili ga za scenski prikaz obogativši ga božićnim kolanjem i napjevima baziranim na božićnoj tematici. U drugoj točki predstavili su se pjesmama „Grlo moje“ i „Mala moja, moj nevene“, kolom „Ančica“, plesom „Lički tanac“ i ličkim kolom „Đikac“.

Pored našeg društva, na tom koncertu povodom božićnih i novogodišnjih blagdana nastupili su domaćini Kulturno-umjetnička udruga „Zvona Zagore“ Župa Mirlović Zagora i gosti mješovita klapa „Skradinski buk“. Nakon bogatog programa u Unešiću, druženje se nastavilo u prostorijama KUU „Zvona Zagore“ u Mirlović Zagori. Za kraj ovogodišnjih aktivnosti članovi HKUD „Degenija“ povodom nadolazećih blagdana razveselit će Gospićane još jednim koncertom koji će zajedno sa školskom folklornom skupinom „Degenija“ održati u katedrali Navještenja BDM u srijedu 21. prosinca u 18:30.

Gs Press