Ministar Horvat je danas uhićen i smijenjen

0

PREMIJER Andrej Plenković razriješio je uhićenog ministra Darka Horvata.

“Predsjednik vlade Andrej Plenković danas je razriješio Darka Horvata dužnosti ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine”, potvrdio je glasnogovornik vlade.

Dodao je kako je Plenković Horvata smijenio “na osobni zahtjev”.

Paralelno traje ročište na kojem će se odlučiti o pritvoru Horvata. USKOK je tražio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

Ako Horvatu bude određen istražni zatvor, on će večeras spavati u Remetincu.

Plenković je na ranijoj presici još jednom branio Horvata, no rekao je da, ako mu bude određen istražni zatvor, ne može ostati ministar.

Za što USKOK tereti Horvata

Horvat je prvookrivljeni, a drugookrivljena je njegova pomoćnica Ana Mandac.

Sumnja se, navodi USKOK, kako je po nalogu Horvata njegova pomoćnica u tablicu onih kojima se dodjeljuju bespovratna sredstva dodala one subjekte koji ne ispunjavaju kriterije, a Horvat je onda potpisao da im se dodijele bespovratni poticaji. Među okrivljenima su, po svemu sudeći, i bivši ministar Tomislav Tolušić i aktualni potpredsjednik vlade Boris Milošević, Tolušić kao trećeokrivljeni i Milošević kao šestookrivljeni, no za to sada nema konačne potvrde.

POLICIJA je jutros u suradnji s USKOK-om pretražila kuću ministra graditeljstva Darka Horvata u Međimurju. Izvidi su povezani sa zlouporabom položaja i ovlasti. Ministar Horvat je danas uhićen i smijenjen.

Premijer Andrej Plenković održao je izvanrednu presicu. Napao je DORH i USKOK, ministra Horvata nije smijenio ali je zaključio da “ako bude zadržan u pritvoru, ne može ostati ministar”.

Kako se doznaje, radi se o izvidima zbog višemilijunskih nezakonitih poticaja. Istražitelji provjeravaju Horvatovu ulogu u zlouporabama za koje je osumnjičena njegova nekadašnja pomoćnica Ana Mandac. Nju USKOK sumnjiči da je, na zamolbu Josipe Rimac, sređivala obrtnicima potpore od Ministarstva gospodarstva u vrijeme dok ga je vodio Horvat.

Uz Horvata, na meti istrage su i bivši ministar Tomislav Tolušić i Boris Milošević. Prema zasad dostupnim informacijama sumnjiči ih se da su tražili zapošljavanje preko veze te zbog dodjele poticaja. Iako su prve informacije bile da je pod istragom i Josip Aladrović, HINA javlja da to nije točno.

Gs Press / index.hr