Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Vladi RH Šime Erlić posjetio je danas Gospić, gdje ga je u dvorani za sastanke Ličko-senjske županije primio župan Ernest Petry u nazočnosti zamjenice župana Jasne Orešković Brkljačić, pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo, pomorsko dobro i promet Ane Rukavine Stilinović te pročelnice Upravnog odjela za regionalni razvoj i fondove EU Zrinke Mraović.

Sastanku je nazočio i gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević, koji je ovom prigodom s ministarstvom potpisao Sporazum vrijedan 300.000 eura bespovratnih sredstava, po pitanju realizacije ITU mehanizama.

U ulozi domaćina novinarima i gostima najprije se obratio župan Petry.

– Posebno mi je drago što je ministar Šime Erlić danas posjetio Gospić, kojom prigodom je iz ITU mehanizma Gradu Gospiću osigurano 300 tisuća eura, a kasnije ćemo obići i općinu Lovinac, vezano uz realizaciju investicija u nadležnosti resornog ministarstva, kao i prostorije nove ljekarne u Lovincu koje uređuje Ličko-senjska županija uz subvenciju MRRFEU.

Na ovaj način će općina Lovinac uz brojne investicije napokon imati svoju ljekarnu, rekao je župan Ernest Petry.

Gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević još jednom je zahvalio ministru Erliću i Vladi RH na dosadašnjoj kvalitetnoj suradnji.

– Grad Gospić se javljao i javlja se na sve raspisane natječaje, a to će činiti i ubuduće, kako bi se poboljšala infrastruktura na području grada Gospića, a sve u cilju ljepšeg i ugodnijeg života na ovom prostoru. Hvala Vama ministre i vašem ministarstvu, hvala Vladi RH koja nam je osigurala ova sredstva s kojima možemo nastaviti s realizacijom ITU mehanizma i novim ulaganjima, naglasio je gradonačelnik Karlo Starčević.

Ministar Šime Erlić iskazao je zadovoljstvo zbog boravka u Gospiću i novim dobrim vijestima.

– Skrenut ću pozornost i reći da smo kao Vlada RH donijeli program kojim smo jasno dali do znanja koliko nam je stalo do razvoja “Programa Lika“, važnog za opći društveno-gospodarski napredak Like, a sve ove aktivnosti samo osnažuju tu našu kontinuiranu brigu i potvrđuju izvrsnu suradnju koju imamo sa svim općinama, gradovima, Županijom i županom Petryjem. Iznimno mi je drago što smo danas potpisali Sporazum za ITU mehanizam s Gradom Gospićem jer se tako osigurava tehnička provedba projekta, što će Gradu Gospiću pomoći pri jačanju njihovih kapaciteta. Na taj način će se moći provesti složeni infrastrukturni projekti putem kojih će se iz odobrenih sredstava ITU mehanizma moći realizirati projekti u ukupnom iznosu od 13,5 milijuna eura, a sve na način da se 70 % iznosa odnosi na projekte na području Grada Gospića, a 30 % na partnere u projektu odnosno na Općinu Perušić i Općinu Udbina.

Posebno zahvaljujem Ličko-senjskoj županiji na čelu sa županom Ernestom Petryjem što prati sve naše pozive i natječaje te kontinuirano i odlično surađuje sa svim gradovima i općinama, zaključio je ministar Šime Erlić.

Potom je ministar Erlić u pratnji župana Petryja posjetio Lovinac gdje su ih u prostorijama Općine dočekali načelnik Ivan Miletić i Igor Rosandić, direktor Komunalnog poduzeća Vrilo d.o.o. iz Lovinca.

Načelnik Miletić istaknuo je najvažnije smjernice razvoja ove sredine.

– Ovdje je nakon okupacije i Domovinskog rata sve bilo uništeno. Odmah se krenulo s obnovom obiteljskih kuća, gospodarskih zgrada i cjelokupne infrastrukture. Sada smo, Bogu hvala, došli do neke razine i imamo većinu potrebnih službi i djelatnosti neophodnih za život naših građana. Prije nekoliko godina otvorili smo Dom zdravlja i Dječji vrtić, izgradili smo novi Vatrogasni dom, u obližnja naselja uvodimo nove vodovodne mreže i gradimo ceste. Borimo se i na tome nećemo stati. Napominjem da pri svemu tome imamo veliku pomoć Vlade RH, Ličko-senjske županije, kao i Vašeg ministarstva, rekao je načelnik Miletić i prezentirao mnoštvo projekata za nastavak revitalizacije ove općine koja je tijekom i nakon rata prošla okrutnu golgotu.

Ministar Šime Erlić pažljivo je saslušao podatke o brojnim projektima ove općine.

– Danas sam po prvi puta u općini Lovinac i znam mnoštvo podataka o značenju Lovinca u Domovinskom ratu. Mi kao ministarstvo stalno skrbimo o svim jedinicama lokalne samouprave, posebice  o sredinama gdje je potreban poseban fokus pažnje. U koordinaciji sa svojim suradnicima pomno smo analizirali i pratili vaše dosadašnje projekte. Vidljivo je da ste vi pratili sve naše natječaje, programe i potpore. To znači da ste se zapravo kontinuirano bavili razvojem i pri tome ostvarili odlične rezultate. Što se tiče indexa razvijenosti statusa općine to vam je kao neka vrsta termometra koji kazuje neku temperaturu, a rast indexa Općine Lovinac je pokazatelj tendencije ubrzanog razvoja općine, što je pohvalno za Općinu, njezine aktivnosti i postignuća.

Daljnji projekti na području općine se tijekom ove godine mogu realizirati i kroz Program brdsko-planinskog područja. Bitno je da vi razvijate projekte, da su oni tu, a onda ni mi kao ministarstvo nećemo biti zaustavljeni u cilju daljnjeg razvoja ove općine, naglasio je ministar Šime Erlić i još jednom pohvalio izvrsnu suradnju Ličko-senjske županije i župana Petryja sa svim jedinicama lokalne samouprave na ovome području.

Po završetku radnog sastanka nazočni su obišli prostorije buduće ljekarne u Lovincu za što su, da se podsjetimo, sredstva za uređenje u ukupnom iznosu od 118.500 eura osigurana putem Ličko-senjska županije, a sve na način da je iz proračunskih sredstava Županije osigurano 63.500 eura, dok je na temelju prijave Ličko-senjske županije za projekt obnove zgrade u svrhu pokretanja ljekarničke djelatnosti na području općine Lovinac od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU iz Nacionalnog plana otpornosti i oporavka osiguran dodatni iznos od 55.000 eura.

Osim buduće ljekarne, nazočni su obišli i dječje igralište u Lovincu, koje je izgrađeno 2017. godine, čiji trošak izgradnje je iznosio 303.000 kuna, što bi u današnje vrijeme iznosilo 40.000 eura, koji projekt je također financiran iz programa Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Gs Press