Ministar Butković u Rijeci dodijelio ugovore za luke i lučice u PGŽ, Istarskoj i Ličko-senjskoj županiji vrijedne 47 milijuna kuna

0

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković dodijelio je danas u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, ugovore i sporazume za ukupno 37 projekata županijskih lučkih uprava te gradova i općina na području Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije, ukupne vrijednosti 47 milijuna kuna.

“Ukupno smo dodijelili 105 milijuna kuna temeljem Odluke donesene za sve priobalne županije, a danas u Rijeci je bila dodjela ugovora i sporazuma za Primorsko-goransku, Istarsku i Ličko-senjsku županiju, po dvije osnove.”,  izjavio je ministar Butković te pojasnio kako je riječ o dodjeli za investicije u lučka područja što provode lučke uprave, a druga – gradovi i općine koji ulažu u pomorsko dobro, odnosno, van lučka područja.

Naime, sporazumi i ugovori za sufinanciranje projekata odobreni su temeljem dva javna Poziva koje je Ministarstvo objavilo u siječnju ove godine. Od ukupno 37 odobrenih projekata na području navedene tri županije, 18 ih se odnosi na sufinanciranje lučke infrastrukture u županijskim lučkim upravama, a 19 na sanacije pomorskog dobra.

Sredstva dodijeljena za ulaganja u lučku infrastrukturu odnose se na projekte na području Novalje, Senja, Barić Drage, Karlobaga, luke Valbandon, Santa Marine, Valdibore u Rovinju, luke Umag, „Vele rive“ u Malom Lošinju, luke Porat – Krk, pristaništa Porozina, uvale Trebnež, San Marina, Mišnjaka, Melaka (Lopar), pričuvne trajektne luke Črišnjeva, Klenovice, Mošćeničke Drage i druge.

Sredstva za sanacije pomorskog dobra u općoj uporabi dodijeljena su gradovima Novalji, Senju, Novom Vinodolskom, Malom Lošinju, Rijeci, Kraljevici, Crikvenici, Rabu, Umagu i Poreču te općinama Lopar, Dobrinj, Kostrena, Baška, Mošćenička Draga, Karlobag i Medulin.

“Riječ je o znatnim, velikim ulaganjima koje smo započeli prije nekoliko godina u lučku infrastrukturu i mi danas provodimo diljem obale projekte vrijedne oko 2 milijarde kune, što možemo zahvaliti korištenju europskih sredstava i proračunu koji prate sve te investicije sa 15 posto, ali i sa sredstvima koja smo danas dodijelili iz Državnog proračuna.”, rekao je u izjavi za medije nakon dodjele ministar Oleg Butković.

Gs Press / MP