Potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić sa suradnicima boravio je danas u posjetu Ličko-senjskoj županiji. U dvorani za sastanke ministra Bačića primio je župan ličko-senjski Ernest Petry, zajedno s gradonačelnicima i načelnicima općina s područja Ličko-senjske županije. Kako je u uvodnom dijelu sastanka rekao župan Petry razgovaralo se na temu prijedloga novog Zakona o raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske.

Okupili smo se kako bismo definirali stavke prijedloga Zakona o raspolaganju imovinom u vlasništvu RH. Nakon sastanka ćemo obići gradilišta na području naselja Lički Osik gdje se trenutno obnavlja 10 stambenih zgrada i to zahvaljujući resornom Ministarstvu i Državnom uredu. Zatim nam preostaje obilazak stambenog naselja Kunjača u Perušiću izgrađenog poticanom stanogradnjom. Ministru Bačiću i njegovom timu zahvaljujem na dosadašnjoj suradnji jer su nam mnogo puta do danas izlazili u susret kada je bila u pitanju ovakva problematika, zahvalio je župan Petry.

Na početku sastanka upriličena je dodjela Odluka o korištenju pojedinih nekretnina u vlasništvu RH, koje su dodijeljene pojedinim jedinicama lokalne samouprave. Nakon toga nazočnima se obratio ministar Branko Bačić i definirao brojne stavke prijedloga novog Zakona.

S područja ove županije prema našem Ministarstvu je već upućen veći broj predmeta. Tako već imamo preglednu sliku i prioritete predmeta koje ćemo rješavati u narednom razdoblju. S nama su danas ravnateljica Uprave za stambeno zbrinjavanje Tatjana Vukobratović Spasojević i vaša Ličanka, a naša draga kolegica Katica Prpić, ravnateljica Uprave za prostorno uređenje.

Ja sam sa županom Petryjem dogovorio ovaj sastanak, zatim ćemo obići naselje Lički Osik i Kunjaču u Perušiću. Moram reći da je ovo prva županija u kojoj predstavljamo prijedlog novog Zakona. Važno je reći kako se osobno zalažem za decentralizaciju poslova državne uprave u RH. Inače u našem Ministarstvu se učestalo odvijaju sastanci s predstavnicima jedinica lokalne samouprave. Neki predmeti su vrlo male vrijednosti pa nema smisla da se o njima odlučuje u Zagrebu, u našem Ministarstvu. Ako županije, gradovi i općine mogu kvalitetno raspolagati i s većim objektima, ne vidim razloga zbog čega ne bi mogli upravljati predmetima koji su u vlasništvu RH. Na tome tragu je nastao novi Zakon o raspolaganju državnom imovinom, rekao je ministar Bačić i bez nazočnosti predstavnika medija definirao osnovne odredbe prijedloga novog Zakona. Nakon ovog dijela sastanka nazočni gradonačelnici i načelnici općina su u kratkim crtama elaborirali stanje na terenu i eventualne probleme na svojem području.

Lički Osik postaje primjer postao primjer učinkovite obnove

U Ličkom Osiku župan Ernest Petry se još jednom zahvalio na dolasku ministru Branku Bačiću i njegovom timu.

Prethodni kolegij i predavanje bili su uvod u detalje prijedloga novog Zakona o raspolaganju državnom imovinom. Ovdje u Ličkom Osiku u tijeku je energetska obnova 10 stambenih zgrada, tri će se obnoviti ovu jesen. Na području Ličko-senjske županije će se ukupno obnoviti 56 zgrada, a samo u Ličkom Osiku 32 stambene zgrade, zadovoljno je istaknuo župan Petry. Na ove riječi se nadovezao ministar Bačić i istaknuo zadovoljstvo susretom s gradonačelnicima i načelnicima općina Ličko-senjske županije.

Vjerujem da će novi Zakon stupiti na snagu do 1. siječnja kada bi većim dijelom državnom imovinom upravljale županije, gradovi i općine. Ovdje u Ličkom Osiku obnavlja se 10 zgrada. To je dio šireg konteksta jer će se odmah nakon toga obnoviti još tri zgrade. Stanarima ćemo pomoći da im život bude ugodniji, da im sasvim nestane tzv. energetsko siromaštvo. To su situacije kada pojedino domaćinstvo troši na grijanje 10 i više posto svojih primanja.

To je program koji moramo doseći na razini Hrvatske s energetskom obnovom 387 stambenih zgrada. Za to je namijenjeno 1,2 milijuna eura, s čime bismo do konca lipnja 2026. godine obnovili preko 600 tisuća četvornih metara stanova. U razgovoru s nadzornicima ove obnove doznao sam da je zadani rok rada ovih zgrada konac rujna. S obzirom na dinamiku radova očekujem da će se obnova realizirati kvalitetno i prije rokova, zaključio je ministar Branko Bačić.

Novinari su gradonačelnika Grada Gospića Karlo Starčevića pitali za brojne primjedbe žitelja Ličkog Osika vezana uz zapuštenost toga naselja: loša je cestovna infrastruktura, nedostatak pošte, kulturni život je zamro… Starčević je na to rekao:

Grad Gospić je u Lički Osik uložilo i ulaže znatna sredstva. Obnovili smo gradski najveći trg, mnoga parkirališta, nedavno smo otvorili još jedno dječje igralište. Što se tiče košnje trave u Ličkom Osiku, znamo da je kiša padala skoro mjesec dana. I trava će doći na red, ali mi u ovom naselju imamo puno prioritetnijih stvari od toga, rekao je novinarima gradonačelnik Karlo Starčević.

 

Gs Press