Milinović najutjecajniji političar u povijesti Ličko-senjske županije

0

Pitanje je hoće li ikada itko napraviti više!?

Netko može podržavati ili ne podržavati, voljeti ili ne voljeti, ali mora se priznati da je Darko Milinović bio najviše rangirani političar koji je imao stalno mjesto boravka u Lici, odnosno Gospiću. Također se mora priznati da je napravio više nego bilo koji političar u novijoj hrvatskoj povijesti za Liku. Spomenut ćemo samo nekoliko bitnih činjenica.

Obnovio je i uredio gospićku bolnicu, revolucionarni pothvat, doveo je u gospićku bolnicu magnet, CT. Sjetimo se odlazaka naših pacijenata na dijalize u udaljena mjesta. Milinović je doveo i centar za dijalizu u gospićku bolnicu. Kada je došlo do gašenja nekih centara za dijalizu u Hrvatskoj, zahvaljujući njemu, naš je ostao. Teško da možete naći osobu u Ličko-senjskoj županiji da ne hvali gospićku bolnicu koju je Milinović od milja nazivao klinika Schwarzwald. Za vrijeme njegova mandata uspostavljen je županijski Zavod za hitnu medicinu i Objedinjeni hitni bolnički prijem, zahvaljujući njemu i Draženu Jurkoviću Zavod je dobio desetak novih vozila hitne medicinske pomoći. Milinović je „izgradio“ i Gradsku sportsku dvoranu u Gospiću, zapravo započeo, a otvorena je u vrijeme SDP-ovog mandata. Za vrijeme Milinovića, na što je posebno ponosan otvoreno je ličko Veleučilište. Bio je inicijator i izgradnje Memorijalnog centra Nikola Tesla i taj kulturološko- znanstveni centar doveo je u Liku. Isto tako je doveo Institut za krš. U crkvene objekte u Ličko-senjskoj županiji uloženi su desetci milijuna kuna, bio je u odboru za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini i njegovom zaslugom vlada je to financirala s preko 4 milijuna kuna. Doveo je i jedinu hrvatsku banku u liku, Hrvatsku poštansku banku. Zgrada Croatie osiguranja osvanula je u Gospiću i to tako zahvaljujući Milinoviću. Sjetimo je carine u Otočcu koju je upravo Milinović tamo smjestio. Ovo su samo neki od Milinovićevih projekata za vrijeme dok je bio član vlade.

KADROVSKA SNAGA LIKE ZA VRIJEME MILINOVIĆA

Zašto je Ličko-senjska županija bila jaka, jer se Milinović zdušno borio za kadrove s ovih područja kako bi mogli pomagati Ličko-senjskoj županiji. Nabrojit ćemo samo neke od njih;

Milinović, potpredsjednik vlade,
Dražen Jurković, zamjenik ministra i predsjednik UV HZZO- Hrvatske,
Mile Rukavina, direktor mirovinskog Hrvatske,
Luka Matijević, član nadzornog odbora Autocesta Hrvatske,
Milan Jurković, saborski zastupnik,
Emil Tomljanović, saborski zastupnik,
Nikola Rukavina, član uprave HEP-a
Željko Serdar, visokopozicioniran u Croatia osiguranju
Miljenko Javorović, direktor Kapitalnog fonda hrvatske,
prof. Mate Majerović, zamjenik ravnatelja KBC-a Rebro,
prof. Slavko Orešković, predstojnik Klinike Petrova
prof. Boris Starčević, pročelnik zavoda za bolesti srca i krvnih žila Dubrava,
prof. Slavko Orešković, predsjednik komisije za HZZO-a za lijekove
Fedor Dorčić, direktor HZZO-a Rijeka,
Marinko Orešković, visokopozicioniran u Hrvatskoj lutriji itd.

Bilo bi tu još dosta za nabrajati, no međutim ovo su samo neki od ljudi koji su bili pozicionirani, sukladno svojoj spremi i pomagali u razvoju Ličko-senjske županije. Kroz institucije i kadrove vidljivo je koliko je bila jaka Ličko-senjska županija. Bili smo ponos i snaga, vrlo snažna Ličko-senjska županija i to Milinoviću ne može nitko osporiti. Postavlja se pitanje, sadašnjeg utjecaja na nacionalnu razinu koji se zapravo ne može usporediti s nekadašnjim. Usudimo se reći, ni jedan političar u novijoj hrvatskoj povijesti nije pozicionirao ličko-senjsku županiju kao što je to učinio Milinović i to mu se treba priznati.

Gs Press / c.p.L.O.