DO KRAJA tjedna uvest će se nove, strože mjere. Bit će usmjerene na pojedine dijelove gospodarstva – ponajprije na ugostiteljstvo. Zahvatit će i kulturu i obrazovanje. Cilj je izbjeći preopterećenost zdravstvenog sustava.

U emisiji Otvoreno gostovali su Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za medicinu rada, Ivica Lukšić, v.d. ravnatelja KB-a Dubrava, Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zadar, Matija Posavec, župan Međimurske županije, i Darko Milinović, župan Ličko-senjske županije.

Milinović: Apsolutno sam protiv postroženja mjera, sadašnje mjere se ne provode

“Ne zabrinjava me ništa posebno u županiji, Ličko-senjska se uklapa u prosjek Hrvatske. Zabrinulo me prije nekoliko dana, imali smo prodor u jedan privatni dom za starije osobe sa psihičkim poteškoćama, od 157 je 127 pozitivnih. Danas borbi protiv korone u Hrvatskoj štete dvije stvari, jedna je panika, a druga je politizacija. To su dvije situacije koje trebamo iskorijeniti. Da se osvrnem na nove mjere koje su najavljene, ja sam apsolutno protiv postroženja mjera. Imam ja nekakvog iskustva kao ministar zdravstva, bio sam ministar kad je bila pandemija svinjske gripe. Ja sam kao ministar zdravstva zabranio pušenje u svim zatvorenim prostorima, to je trajalo pet-šest mjeseci. Bio sam u jednom noćnom klubu, mogu reći kojem jer više ne postoji – People’s. Na jednom rođendanu, kao ministar, zabranjeno pušenje. Do 3-4 ujutro. U 12 sati negdje oko mene ljudi puše. Ja sam se pokušao malo maknuti, da me baš ne uslikaju, sutra sam poslao inspekciju Ministarstva zdravstva, otišla je tamo i zatvorila klub na sedam dana. Mi danas postrožavamo mjere, a ove mjere koje su do sada važeće se ne pridržavaju. To je osnovni problem širenja virusa. Da smo imali da je zatvoren najpoznatiji zagrebački kafić zbog nepoštivanja mjera, to bi odjeknulo. Onda bi ovaj drugi razmišljao kako se ponašati”, govori Darko Milinović, župan Ličko-senjske županije.

“Ja mislim da su mjere koje su sada na snazi dovoljne, ali sam za kažnjavanje onih koji se mjera ne pridržavaju”, dodao je Milinović.

Gs Press / index.hr