Varaždinski župan Radimir Čačić je u emisiji ‘Briefing’ Hanza Media TV-a ustvrdio kako je po broju zaraženih koronavirusom s obzirom na broj stanovnika Hrvatska daleko najgora u Europskoj uniji te da nije točno da je u Sloveniji, Austriji i Luksemburgu situacija lošija nego kod nas, kao što tvrde u Nacionalnom stožeru.

„Ta vrsta zagađenja javnog prostora s lažnim informacijama nas je i dovela do ovoga gdje danas jesmo. Po sedmodnevnoj incidenciji mi smo najgori“, kaže Čačić koji na pitanje širi li Krunoslav Capak po tome lažne informacije odgovara: „Capak ne širi lažne informacije nego daje broj koji je njemu zgodniji“.

Čačić dodaje kako su iza nas Slovenija pa Austrija, dok su svi drugi, koji su prije imali mnogo više zaraženih, na primjer Češka, Belgija, Njemačka i Francuska, uveli stroge mjere kada su im brojke bile daleko povoljnije nego što su danas u Hrvatskoj.

Župan ličko-senjski Darko Milinović, u čijoj je županiji oboljelih ipak osjetno manji nego na sjeveru Hrvatske, smatra da bi trebalo puno strože nadzirati provedbu mjera i kažnjavati prekršitelje i to bez iznimke pa makar to bile i crkve u kojima po novome u isto vrijeme može boraviti najviše 25 ljudi.

Čačiću, koji već tjednima zagovara daleko strože mjere nego što su dosad bile na snazi, je prihvatljivo što su crkve ipak ostale otvorene. Prema njegovim riječima, zaraza se brzo širi upravo u kafićima i zato je dobro što oni od subote neće raditi.

„Država može uvesti minimalne mjere, a mi župani koji smo odgovorni za funkcioniranje zdravstvenog sustava u svojoj županiji, ako želimo možemo uvesti strože mjere. Nitko nam to ne bi smio zabraniti. A trebalo bi vrijediti i obrnuto. Mi župani bi u tom slučaju preuzeli odgovornost da bez suglasnosti stožera možemo smanjiti te mjere“, kaže Milinović.

„Ako u gradu Novalji već tjedan dana nema zaraženih, zašto ja ne bih kao župan mogao dozvoliti da rade kafići? Restoranima je dozvoljena dostava hrane. Zašto se kafićima ne bi dozvolilo da prodaju kavu za van“, pita se Milinović i ističe kako se proljetos u vrijeme lockdowna samo na Ininim benzinskim postajama u Gospiću u prijepodnevnim satima prodavalo oko 500 kava dnevno.

image

Darko Milinović

Jutarnji list

Dvojica župana se slažu da je glavni problem bolnica nedostatak zdravstvenog osoblja, a ne respiratora. Čačić odbacuje da je ikada rekao da liječnici u Varaždinu moraju birati koga će od pacijenata staviti na respirator, a kome uskratiti šansu za preživljavanje. Nije mu, tvrdi, poznato, da je bilo takvih slučajeva. Respiratora za sada ima dovoljno.

Milinović otkriva kako redovito obilazi bolnicu u Gospiću, u kojoj je godina radio kao ginekolog, kako bi dao moralnu podršku pacijentima i zdravstvenom osoblju. Budući da je i sam nedavno prebolio covid-19 ističe kako mu je zdravstveno stanje sada jako dobro.

Gs Press / jutarnji.hr