Udbina je protekle subote bila domaćin 13. proslave dana Svetog Huberta, zaštitnika lovstva. U Crkvi hrvatskih mučenika su se u duhu lovačke tradicije okupili mnogi lovci pristigli iz cijele Hrvatske, čuli su se zvuci lovačkih truba i rogova, molilo se za sve poginule branitelje lovce, nazočni su odali počast svim kolegama lovcima koji nisu više među nama. U ulozi domaćina je bio tajnik županijskog Lovačkog saveza Mile Ugarković kojega smo zamolili za kraći osvrt ove proslave.

S obzirom na nepovoljne vremenske uvjete i kišu koja je gotovo neprestano padala ipak su u Udbini realizirane sve zacrtane zadaće vezane uz obilježavanje dana Svetog Huberta. Iskreno se zahvaljujem Hrvatskom lovačkom savezu na sjajnoj organizaciji cijeloga protokola, kao i činjenice da je u Udbinu stiglo više od tisuću lovaca, doslovno od Dubrovnika do Vukovara. Biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić je sa svojim suradnicima učinio sve da sveta misa bude svečana, dostojanstvena, uz dužni pijetet prema poginulim i preminulim lovcima.
Čast nam je svojim dolaskom ukazala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. U ulozi domaćina bili su s nama župan ličko-senjski Ernest Petry sa suradnicima, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, načelnik Općine Udbina Josip Seuček i mnogi drugi. Hvala svima na toplim riječima i susretljivosti jer je svatko od njih ovu proslavu učinio svečanijom i dostojnom lovačkoj tradiciji i etici, rekao nam je tajnik županjskog lovačkog saveza Mile Ugarković.

Tijekom ove proslave lovci i gosti su na platou ispred crkve formirali lik vuka kojega je u još jednoj umjetničkoj Milenijskoj fotografiji ovjekovječio Šime Strikoman.

Gs Press