Moramo govoriti i o policajcima koji cijele godine svaki dan rade jako težak posao za skromnu plaću i čuvaju hrvatsku granicu. To je težak posao u interesu šire zajednice, rekao je u subotu predsjednik.

Predsjednik Zoran Milanović u subotu je komentirao skandalozne snimke u kojima su hrvatski policajci mlatili migrante te je rekao kako se policija ne smije tako ponašati i da je dobro da se poduzimaju mjere.

– Ali, moramo govoriti i o policajcima koji cijele godine svaki dan rade jako težak posao za skromnu plaću i čuvaju hrvatsku granicu. To je težak posao u interesu šire zajednice. Ne bih htio da iz ovoga izađe stigmatizirana policija kao služba – dodao je.

– Granicu netko mora čuvati, granica je jednako država. Ljudi koji dolaze na granicu bez odobrenja i žele je priječi čine prekršaj, čine kažnjivo djelo, to su činjenice. Dakle, riješimo ovaj slučaj, ako se ustanovi odgovornost, trebaju uslijediti neke posljedice i kazna, ali ostaje problem. Na hrvatskoj granici se svaki dan skupljaju ljudi, možda i obitelji, koje žele prijeći granicu i otići negdje drugdje, ali to je protupravno. To se ne smije – kaže.

Na pitanje smatra li da je odgovornost u ovom slučaju individualna ili zapovjedna predsjednik Milanović je rekao da ne zna.

– Ne vjerujem da je itko dao zapovijed za to. Slučaj je očito izoliran. Nadam se da smo to riješili. Ostaje problem granice. Vidimo da bi neke države, naši partneri iz Europske unije koji su malo više prema istoku, željeli da se vanjska granica Europske unije ogradi žicom. Ja ne bi, to smatram neljudskim – kaže.

Milina: Udaljeni s dužnosti, slijedi disciplinski postupak

Podsjetimo, u petak je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio da su policajci sudjelovali u nasilju nad migrantima na granici s BiH o kojima su nedavno izvijestili hrvatski i europski mediji.  Glavni ravnatelj policije Nikola Milina je rekao da su odmah osnovali Stručni tim.

– Došli smo do saznanja da su na snimci policijski službenici interventne policije. Postoji osnovana sumnja koja šteti ugledu policije, u tijeku je postupak uručenja rješenja policijskim službenicima u udaljenju s dužnosti i slijedi pokretanje disciplinskog postupka – rekao je Milina.

Poručio je kako su u komunikaciji s Državnim odvjetništvom i da su dužni izvijestiti DORH jer i oni provode izvide.

Gs Press / 24sata.hr