Milan Rukavina Miško iz Perušića spasio risa

0

LIFE Lynx – hrvatski terenski blog objavili su zanimljivu akciju spašavanje risa u Lici:

U ponedjeljak 3. siječnja ujutro smo dobili obavijest da je u blizini Perušića pronađen ris u betonskoj šterni iza napuštene kuće koja se nalazi na osami. Risa je pronašao Milan Rukavina Miško, koji je obilazio svoju djedovinu te je nasreću zavirio u šternu. Dojurili smo u Liku gdje nas je dočekala apatična odrasla ženka risa u rupi dubine 3,5 m. Nakon uspavljivanja smo utvrdili da je dehidrirana i izgladnjela te ima tek 7,6 kg (prosjek odraslih ženki je 18 kg), no nema drugih vidljivih ozljeda. Poduzeli smo sve što smo mogli u terenskim uvjetima da ju stabiliziramo, rehidriramo i utoplimo.

Zbog iscrpljenosti i dehidracije životinja se sporo budila iz anestezije, pala je noć i zahladilo je pa smo ju transportirali na oporavak u HGSS Stanica Gospić tijekom noći. Risovica je ujutro pokazivala znakove oporavka, pojela doručak i glasno izražavala nezadovoljstvo prilikom prisutnosti ljudi, što nam je bio znak da je spremna za povratak u prirodu.

Risovica je nazvana Marta, po baki gospodina koji ju je pronašao, i posljednjoj stanovnici napuštene kuće u čijoj šterni je stradala. Njeno kretanje i nadamo se potpuni oporavak ćemo pratiti pomoću satelitske ogrlice.

Zahvaljujemo HGSS – Hrvatska Gorska Služba Spašavanja, Park prirode Velebit i JU za zaštitu i očuvanje prirode Ličko—senjske županije na pomoći i podršci!

Video: Tomislav Gomercic, glazba www.bensound.com

https://www.facebook.com/watch/?v=468838694632520

Gs Press