OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA PLANINA

Ujedinjeni Narodi su 2002. godinu proglasili Međunarodnom godinom planina, što je doprinijelo boljem shvaćanju globalne važnosti planina i planinskih područja te je dovelo do toga da se osnuju nacionalni odbori u 78 zemalja i ujedine u savez koji se formira pod nazivom Međunarodno partnerstvo za održivi razvoj u planinskim područjima.

Tom prilikom, Ujedinjeni Narodi proglasili su 11. prosinca, od 2003. godine nadalje, Međunarodnim danom planina, a ove se godine obilježava šesnaesti put. UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu – FAO, povodom obilježavanja i proslave Međunarodnog dana planina, ove je  godine odabrala temu Planine su važne.

Budući da imaju ključnu ulogu u opskrbi glavnih ekosustava s prirodnim dobrima i procesima koji se odigravaju na planetu, te njihove ranjivosti zbog klimatskih promjena, moramo se trgnuti i usmjeriti pažnju prema planinama. Međunarodni dan planina 2018 biti će prilika da se stvori veliki socijalni pokret kako bi pitanje planina utjecalo na političare da se ovome pitanju više posvete. Kroz globalnu kampanju, medijske strategije i događanja diljem svijeta, planira se ukazati cijelome svijetu da se trenutno zanemarivanje planinskih područja i ljudi koji tamo žive mora zaustaviti.

Javna ustanova „Nacionalni park Sjeverni Velebit“ već tradicionalno obilježava ovaj dan te Vas poziva u petak, 07. prosinca 2018. g., od 11:00 sati u dvorani Društvenog doma Krasno na prigodni program i druženje.

Uz sajam lokalnih OPG-ova te kuhanje kotlića i degustacije biti će i dvije dječje predstave, a jedna od atrakcija će biti i izrada skulptura motornom pilom.  Glavni program od 17:30 sati započinje nastupom ženske klape Senjkinje, a uz obilježavanje 40 godina rezervata biosfere naći će se i zanimljive prezentacije o risu, planinarenju i turizmu. Službeni dio programa završava nastupom dječje baletno plesne skupine.

Kuća Velebita imat će dan otvorenih vrata za sve posjetitelje, a za one najupornije pripremili smo igru Tragom do vrha. Za one najmlađe, ali i nešto starije osmislili smo oslikavanje lica.

Nakon službenog dijela programa pozivamo Vas na prigodno druženje, a za zabavu pobrinuti će se DJ Magic light & sound.

Za posjetitelje iz Senja i Otočca je organiziran besplatni prijevoz autobusima.

Unaprijed se zahvaljujemo i stojimo Vam na raspolaganju za sve dodatne informacije (kontakt osoba: Dina Abramović Tomljanović, stručna suradnica za promidžbu; tel.: 053/665-393, mob.: 099/465 99 48, email: promidzba@np-sjeverni-velebit.hr).

Gs Press / Javna ustanova NP Sjeverni Velebit

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.