„Medački džep“, ratna operacija za pamćenje

0

U ranim jutarnjim satima 9. rujna 1993. godine snage Hrvatske vojske i MUP-a RH započele su koordiniranu operaciju Medački džep. Bilo je to područje u neposrednoj blizini grada Gospića, koje se prostiralo četiri do pet kilometara u širinu i oko pet do šest kilometara u dužinu. S tog su područja paravojne srpske snage od kolovoza 1991. godine gotovo svakodnevno topništvom i pješaštvom nasumice napadale slobodni hrvatski teritorij. Obuhvaćalo je mjesta Divoselo, Čitluk i dio Počitelja te brojne male zaseoke. Riječ je bio u prvenstveno seoskom kraju, gdje se šume izmjenjuju s poljima. Prije početka rata i oslobađanja ovog područja tu je živjelo oko 400 stanovnika srpske nacionalnosti.

Povremenim je topničkim udarima sustavno narušavana normalizacija života i onemogućen povratak prognanika i izbjeglica na šire područje grada Gospića. Srpska strana je po principu „opštenarodne odbrane“ u svoju para-vojsku uključivala postrojbe Civilne zaštite, s muškarcima starijim od šezdeset i ženama starijim od pedeset godina. Otuda su se na popisu poginulih Srba u Medačkom džepu nalazili mnogi „naoružani civili“, njih 71. Hrvatska strana izgubila je ukupno šest vojnika i policajaca.

Prema mišljenju tadašnjeg načelnika glavnog stožera Hrvatske vojske generala Janka Bobetka, čitavo je područje bilo od iznimne strateške važnosti za Hrvatsku zbog križanja komunikacijskih linija između Zagreba i Splita s jedne, te Rijeke s druge strane.

O ovoj vrlo uspješnoj operaciji godinama se nije smjelo javno govoriti zbog osude od strane međunarodnih snaga UNPROFOR-a koje su se tada toliko bile zbližile s pobunjenim Srbima da su zajedno igrali nogomet, feštali i općenito bili vrlo prisni.
Iako je uoči ove operacije tadašnji pukovnik Mirko Norac, zapovjednik 9. gardijske brigade „Vukovi“, izdao zapovijed o postupanju sa zarobljenim neprijateljima i općenito o Ženevskoj konvenciji, to ga nije spasilo od kasnijeg sudskog progona i odlaska u zatvor.

Vojno gledano, bila je to sjajna operacija i iskreno čestitamo današnju 29. obljetnicu svim sudionicima VRO „Medački džep“.

Gs Press