„Medački džep“ dogodio se prije 29 godina

0

U 6.05 sati 9. rujna 1993. godine snage Hrvatske vojske i MUP-a RH započele su koordiniranu operaciju nazvanu Medački džep. Bilo je to područje u neposrednoj blizini grada Gospića s kojega su paravojne srpske snage od kolovoza 1991. godine tijekom 700 dana okupacije gotovo svakodnevno topništvom i pješaštvom nasumice napadale sl Gospić i okolna mjesta.
U toj VRO poginulo je šest pripadnika HV-a i sedam policajaca. Njima u spomen i na čast održana je danas komemoracija koja je započela sv. misom u katedrali Navještenja blažene djevice Marije. Predvodio ju je novi gospićki župnik o. Ante Knežević. Koji je potom predvodio riječi molitve na središnjoj komemoraciji održana je kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata u središtu Gospića.

Vijence i svijeće su nakon članova obitelji poginulih branitelja položili brojni uzvanici i izaslanstva. U ime predsjednika Vlade poginulima je izrazio pijetet ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, dok je u ime predsjednika Hrvatskog sabora počast poginulima odao saborski zastupnik Ante Deur. U ime MUP-a vijenac je položio izaslanik Damir Barić, a u ime ministra obrane vijenac je položio general-potpukovnik Željko Živanović. General pukovnik Hrvatske kopnene vojske Željko Šerić također je položio vijenac na spomen-obilježja, kao i župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, njegova zamjenica Jasna Orešković Brkljačić, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević, njegova zamjenica Kristina Prša i predsjednica Gradskog vijeća Anamarija Zdunić. Slijedila su izaslanstva brojnih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Izaslanstvo ličko-senjskog HDZ-a potom je zapalilo svijeće podno biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Komemoracije su održane i u vojarni Motorizirane bojne „Vukovi“, kao i kod spomen-obilježja poginulim policajcima u Rizvanuši.

Kako se čulo u promemoriji VRO Medački džep neprijatelj je tijekom rata povremenim je topničkim udarima sustavno narušavana normalizacija života i onemogućen povratak prognanika i izbjeglica na šire područje grada Gospića. Srpska strana je po principu „opštenarodne odbrane“ u svoju para-vojsku uključivala postrojbe Civilne zaštite, s muškarcima starijim od šezdeset i ženama starijim od pedeset godina. Otuda su se na popisu poginulih Srba u Medačkom džepu nalazili njih 71.
Uz pripadnike 9. gardijske brigade „Vukovi“ u ovoj vojno-redarstvenoj operaciji zapažen je bio doprinos Specijalne policije MUP-a RH, Domobranske pukovnije Gospić, 111. brigade HV iz Rijeke i 71. bojne vojne policije Rijeka.

Gs Press