U HRVATSKOJ je u popodnevnim satima krenulo novo pogoršanje vremena koje je već donijelo zahlađenje od nekoliko stupnjeva i vjetar, a pred nama su i nove oborine. Dijelove Hrvatske očekuje i snijeg.

Osim povremene kiše, u noći i tijekom nedjelje ponegdje će biti i snijega, uz stvaranje snježnog pokrivača, osobito u gorju, ali nije isključeno ni u nekim nizinama. Puhat će jaka i olujna bura na sjevernom dijelu, a južno uglavnom umjeren sjeverozapadni vjetar. U mirniji ponedjeljak uglavnom bez oborina, a u utorak i srijedu novo naoblačenje s kišom, na Jadranu i jugom te uglavnom u Gorskom kotaru i snijegom, prognozira Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a za HRT.

Snijeg već naveliko pada u višim predjelima. Već u ranim popodnevnim satima padao je na Zavižanu, a do večeri se proširio diljem Gorskog kotara.

U Ravnoj Gori je mećava i već se stvorio snježni pokrivač od više centimetara.

I na autocesti kod Ravne Gore pada gust snijeg pa je potrebna zimska oprema i dodatan oprez.

Snijeg pada i u Mrkoplju.

Pada i u Vinici kraj Varaždina.

Niz upozorenja

Izdana su i upozorenja unutar sustava Meteoalarm.

Za danas je crveno upozorenja proglašeno za podvelebitsko područje zbog olujne bure čiji udari mogu ići i do 140 km/h.

“Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja”, navodi se u upozorenju.

Za Kvarner i za jug Hrvatske također zbog olujne bure oglašeno je narančasto upozorenje, a za ostatak jadranske Hrvatske žuto.

Za sutra su također izdana upozorenja.

 

 

I za sutra vrijedi crveno upozorenje zbog olujne bure za podvelebitski dio, kao i narančasto upozorenje za Kvarner.

Žuto upozorenje zbog snijega odnosno poledice izdano je za sutra u zagrebačkoj regiji (koja obuhvaća čitav sjever Hrvatske), karlovačkoj regiji, Gorskom kotaru i Lici.

“Mjestimice snijeg uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača, osobito u Hrvatskom zagorju te u područjima iznad 500 m visine. Visina snijega 1-5 cm. Budite na oprezu zbog rasprostranjenog padanja snijega i/ili leda na cestama i pločnicima. Moguć je lokalizirani prekid aktivnosti na otvorenom. Pripazite pri hodanju, bicikliranju ili vožnji na skliskim površinama”, upozorenje je DHMZ-a.

Meteorolog Dragojlović pripremio je i detaljniju prognozu za dane pred nama.

Sutra tmurno, kiša, ali u dijelovima zemlje i snijeg

U nedjelju na istoku Hrvatske većinom tmurno i oblačno povremeno s kišom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Temperatura zraka će biti niže nego prethodnih dana i neće biti većeg dnevnog hoda, uglavnom između 3 i 7°C.

Podjednaka temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz većinom oblačno vrijeme. Tijekom noći kiša će u gorju prijeći u susnježicu i snijeg, koji će stvarati tanji snježni pokrivač. Ujutro je malo snijega moguće i u nizinama.

U gorju u noći i tijekom nedjelje oblačno povremeno sa snijegom, uz stvaranje snježnog pokrivača. Prestanak oborina slijedi prema kraju dana. Na sjevernom Jadranu promjenjivo povremeno s kišom, uglavnom u prvom dijelu dana. Puhat će jaka i olujna bura, uz koju će more biti valovito, mjestimice i jače valovito. Temperatura zraka u gorju od -2 do 3°C. Uz obalu najniža između 6 i 9°C, a najviša dnevna između 10 i 13°C.

U Dalmaciji promjenjivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, moguće i u obliku pljuskova s grmljavinom. Uz obalu umjerena i jaka bura, a prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10°C, uz obalu između 10 i 14°C, a najviša dnevna između 12 i 17°C.

Slična temperatura zraka bit će i na jugu Hrvatske, uz većinom oblačno i kišovito vrijeme, uz mogućnosti i obilnijih pljuskova. Vjetar umjeren, prema otvorenome moru i jak sjeverozapadni.

I dalje promjenjivo

“U ponedjeljak u unutrašnjosti kratkotrajan predah od oborina, pa u utorak i srijedu novo naoblačenje s kišom, ponegdje i obilnijom, a novog snijega bit će uglavnom u Gorskom kotaru, uz stvaranje novog snježnog pokrivača. U utorak će puhati umjeren jugoistočni vjetar koji će u srijedu okrenuti na sjeverni.

U ponedjeljak na Jadranu djelomice sunčano i uglavnom suho. U utorak promjenjivo s kišom, pa i u obliku mjestimice izraženijih pljuskova. U srijedu će kiše još biti uglavnom na jugu. U utorak će zapuhati olujno jugo, koje će u srijedu oslabjeti i okrenuti na buru i sjeverozapadnjak, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Zbog jakog vjetra na snazi su ograničenja u prometu

Zbog vjetra na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom, upozoravaju u subotu iz Hrvatskog autokluba.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa, zbog olujnog vjetra, za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp-prikolice s tri ili više osovina, kombi-vozila visine preko 1.9 metara, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom).

Jak vjetar puše na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče između tunela Sveti Rok i vijadukta Baričević i A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovica i tunela Tuhobić te se vozi uz ograničenje brzine.

Zbog prometnih nesreća prekinut je promet na državnim cestama DC46 Budrovci-Stari Mikanovci i DC205 u mjestu Risvica (općina Kumrovec).

Večeras od 22 sata do 5 sati ujutro bit će zatvorena autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Ogulin i Brinje u oba smjera. Obilazak je čvor Ogulin (A1)-DC42-DC23-čvor Brinje (A1) i obrnuto.

Gs Press / index.hr