Maske su pale, nema više potvrda, lakše i preko granice

0

Gotovo sve zaštitne mjere protiv korone, s kojima živimo točno dvije godine i 44 dana, odlaze u povijest, do daljnjeg, uz nadu da nam najesen više neće ni trebati. Nacionalni stožer civilne zaštite od subote, odnosno od danas u ponoć, ukida gotovo sva ograničenja, a na snazi ostaje samo obveza korištenja maski za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu te za zaposlenike i posjetitelje ustanova socijalne skrbi. To znači da maske više neće biti obavezne u prodavaonicama i trgovačkim centrima, u javnom prijevozu, kinima i kazalištima, u školama i na fakultetima, na radnim mjestima… Ostaje samo preporuka da ih i tad nosi tko želi i tko to smatra potrebnim. Prestaju i sva ograničenja na sportskim događajima, u noćnim klubovima, na svadbama i proslavama, na sprovodima i sl.

Ukida se i ograničenje okupljanja, kao i limiti za rad kafića i klubova te restorana. Izlasci se vraćaju na staro normalno, od subote nema razmaka među stolovima, ograničenog broja gostiju, ograničenog radnog vremena, a koncerti, priredbe, javna okupljanja također se vraćaju u oblik u kojem su bili prije pandemije. U povijest, zasad, odlaze i Covid potvrde, osim u zdravstvenom sustavu i za smještaj korisnika u sustavu socijalne skrbi. Znatno su ublažene i mjere prelaska granice. Jasno je – stižu nam prvi turisti, Uskrs je pred vratima, a kako je on vjesnik ostatka turističke sezone, državi je u interesu popuštanjem mjera strane turiste privući na Jadran i na ostala naša odredišta, umjesto da odu tamo gdje su mjere labavije. Za građane EU više neće trebati Covid potvrda za ulazak u Hrvatsku, državljani trećih zemalja koji nam dolaze i dalje će potvrdu morati imati, a općenito više nema zabrane ulaska u Hrvatsku, bez obzira na to iz kojih zemalja netko dolazi. Turizmu, od kojeg živimo, i zadnje dvije sezone imali smo zahvaliti na nekim popuštanjima.

Najnovija odluka stožera veliko je iznenađenje jer su još u srijedu neslužbeno najavljivali kako će mjere biti tek djelomično ublažene, i to najranije koji dan prije Uskrsa ili od tog blagdana, no “pale” su, odjednom, sve maske. Život se gotovo u potpunosti vraća u oblik od prije korone. Epidemiolozi nisu najsretniji s tim rješenjem, kažu da nam brojke zaraženih i oboljelih jesu mnogo bolje, no dok god je korona među nama, treba biti na oprezu i, svakako, treba se cijepiti.

– U zdravstvenom sustavu i sustavu socijale, koji su najosjetljiviji, zadržat ćemo određeni oprez. Većina odluka Stožera, osim ove dvije, se ukida, međutim za ova dva sustava donijet ćemo posebnu odluku koja se odnosi na funkcioniranje u zdravstvenom sustavu – rekao je jučer ministar zdravstva Vili Beroš, misleći na sustav zdravstva i socijalne skrbi, u kojima maske ostaju obavezne.

To znači da, vozeći se javnim prijevozom do ambulante ili bolnice, masku nećemo morati imati, ali ćemo je morati staviti pri ulasku u zdravstvenu ustanovu, u dom za starije te u ostale socijalne i zdravstvene ustanove.

– Epidemiološka slika u Hrvatskoj znatno je povoljnija nego prošle godine. Zdravstveni sustav više nije opterećen kako je bio prije nekoliko mjeseci – rekao je šef Stožera Davor Božinović.

Stožer je zasjedao tjedan dana, dodao je, i ovako odlučio. U prilog ukidanju gotovo svih mjera, istaknuo je, ide i toplije vrijeme, time i češći boravak građana na otvorenom, više provjetravanja zatvorenih prostora. Ali postoje i situacije u kojima bi maske bilo poželjno nositi, zaključio je, dodajući kako nam nakon dvije godine suživota s koronom treba biti jasno koje su to situacije.

– Jedno je obveza, drugo je preporuka. Preporuke ostaju za sve one situacije u kojima imamo više ljudi, bilo da je to javni prijevoz ili neka veća okupljanja. Sutra će netko na nekoj konferenciji imati masku, a netko neće. Onaj tko ima masku zna zašto je nosi – rekao je Božinović.

Druga odluka odnosi se na prelazak granice. Novost je da državljani EU više ne moraju imati Covid potvrdu za ulazak u RH. Državljani trećih zemalja moraju je posjedovati prilikom ulaska u našu zemlju, ali više ne moraju navoditi razloge dolaska.

– Ovo je i priprema za turističku sezonu i predsezonu. Među onima koji budu željeli doći u Hrvatsku bit će i onih koji podržavaju nošenje maski, a bit će i onih kojima će odgovarati da to nije obveza. I učinit ćemo sve da stvorimo okvir za sve one koji se žele osjećati sigurno u Hrvatskoj, a i oni koji su malo opušteniji neće imati razloga ići na neku drugu destinaciju – objasnio je Božinović.

Ne smijemo smatrati da je epidemija gotova, virus je još oko nas, izjavio je Beroš.

Gs Press / 24sata.hr