Marijan Kustić predsjednik županijske Skupštine

0

U dvorani Pučkog otvorenog učilišta „dr. Ante Starčević“ u Gospiću  danas je održana konstituirajuća sjednica županijske Skupštine Ličko-senjske županije. Na početku su pročitana imena političkih stranaka i kandidata koji voljom birača čine novi kvorum od 27 članova Skupštine. Koalicija HDZ-HSS-HBS i HSU osvojila je deset mandata, stranka LiPO ima devet mandata, HSP pet mandata, dok Domovinski pokret, SDP i SDSS imaju po jedan mandat.

U ime mandatno-imunitetne komisije predsjedanje Skupštinom  do izbora predsjednika vodio je bivši predsjednik  Marija Kustić (HDZ). Nakon što su izneseni detaljni rezultati proteklih lokalnih izbora za župana i Skupštinu rečeno je kao će zbog nespojivih funkcija zamjenika župana Milana Uzelca (SDSS) u Skupštini mijenjati Milan Knežević, gradonačelnika Gospića Karla Starčevića (HSP) Berislav Kostelac, a župana Ličko-senjskog Ernesta Petryja (HDZ) Ivanka Krmpotić.

Prema slovu zakona nedovoljno je zastupljena srpska nacionalna manjina pa će se naknadno održati izbori kako bi županijska Skupština na koncu imala 29 člana.

Bivši župan i član Skupštine Darko Milinović (LiPO) zatražio je javno očitovanje o mogućem tajnom koaliranji članova HSP-a s koalicijom HDZ.

Većinu u ovoj Skupštini čini 14  članova. Mi iz stranke LiPO ćemo svakako biti konstruktivna oporba. Želim biti vrlo konkretan: Spada li HSP u većinu ili u opoziciju? Zato javno pitam podupirete li vi većinu ili ne? Ukoliko pripadate većini, mi ćemo podržati sve prijedloge o kojima se bude glasalo. Ukoliko se ne izjasnite mi napuštamo ovu Skupštinu jer nećemo dozvoliti da se politički bodovi skupljaju „ispod stola“, mišljenja je Milinović vezano uz neke predizborne spekulacije o navodnoj kupoprodaji glasova i naklonosti političkih takmaca.

Na ovoje predsjednik ŽO HDZ-a Marijan Kustić rekao:

Nećemo dozvoliti nikakve igrokaze kakvih smo se nagledali u protekle četiri godine mandata u režiji Darka Milinovića. Nitko neće određivati tko će za koga glasovati. To s vaše strane nije korektno, usprotivio se Kustić. Rasprava se potom na kratko razvila izvan protokola i  mikrofona, nakon čega su  svi članovi stranke LiPO napustili sjednicu.

Za novog predsjedniak Skupštine bilo je predloženo samo jedno ime pa su preostali nazočni članovi za novog  predsjednika ovoga tijela izabrali Marijana Kustića, dok će njegov zamjenik biti Zlatko Fumić iz redova HSS-a. Pri tome je SDSS bio suzdržan.

Gs Press