U selu Rastoka kod Gospića održana je danas prva tradicijska manifestacija u organizaciji Udruge „Rastoka“ u kojoj je uživalo više od 200 nazočnih. Okupila ih je manifestacija pod nazivom „Pričom, pjesmom i plesom kroz naselja naše Like“. Neformalno druženje bio je obogaćeno pjesnom, povjesnicama i plesom . Kako je pri tom rekla moderatorica Višnja Borčić bilo je ovo okupljanje kao dobar način otimanja zaboravu prebogate ličke povijesti na koju Lika i Ličani mogu i moraju biti ponosni. Pri tome je predstavila 12  ličkih sela čiji su predstavnici odjeveni u narodne nošnje čitali povjesnice svojih sela, čuli smo i poneku anegdotu, pjevalo se i plesalo tako da se ovo prvo okupljanje pretvorilo u sjajnu tradicijsku manifestaciju.

Uz goste ovog druženja, vidjeli smo i povijesnu postrojbu grada Gospića „Ličku pukovniju“, predstavnike „Vučković dječje Sinjske alke“, te članove HKUD – a „Široka Kula“. Po prvi puta su se ovom druženju čulo mnoge povijesne crtice karakteristične za pojedini lički kraj.

Svoje pjesme čitao je pobjednik Goranovog  proljeća u Lukovdolu, pjesnik Nikola Serdar iz Bužima, učenik zagrebačke Srednje škole za primjenjenu umjetnost. Glzbenu kulisu stvarao je Tamburaški sastav „Velebit“ iz Gospića.  Među selima koja su se odazvala ovoj fešti bili su predstavnici sela  Pazarišta, Debelog Brda, Smiljana, Bilaja, Klanca, Kalinovače, Bilaja, Bužima, Aleksinice, Oteša, Kosinja… Mnoge domaćice su za ovu prigodu pripremile mnoštvo starinskih i modernih delicija, kolača i napitaka.

Vidjelo se danas i mnoštvo narodnih nošnji, slušale već zaboravljene pjesme i kroz odličan program smo doznali mnoge detalje prebogate ličke povijesti.

Osim što je ovo bio odličan  prilog ličkoj tradicijskoj baštini, svakako je riječ o događaju kojega treba organizirati kao vrhunsku turističku atrakciju i prezentirati ga većem broju posjetitelja. Skup je podržala i pozdravila zamjenica gradonačelnik Kristina Prša rekavši kako je ovo bio „dobar način da se prisjetimo prebogate i gotovo zaboravljene ličke tradicije“!

Gs Press