Magla, oblaci i kiša

0

Prema preliminarnim analizama, koje tek trebaju potvrditi klimatolozi DHMZ-a, srednja temperatura zraka 2021. godine na većini je meteoroloških postaja DHMZ-a među 20, pa i među 15 najviših u znanoj povijesti mjerenja, pri čemu mjestimice čak među 10, kao primjerice u Dubrovniku, Gospiću i Kninu.

Stoga će klimatološke ocjene vjerojatno biti uglavnom “toplo” i “vrlo toplo”, a prema ukupnoj godišnjoj količini oborine od “sušno” u primjerice Rijeci do “kišno” u Splitu. Naravno, u toj konačnoj ocjeni nisu vidljivi ekstremi, primjerice ponegdje ekstremna toplina u lipnju, srpnju i studenome, kao ni mjestimice ekstremno kišni siječanj, svibanj, srpanj i studeni, ni gdjegod ekstremno suh lipanj i rujan. Nije vidljiva ni lokalno rekordno visoka najviša dnevna temperatura zraka u veljači, ni rekordno niska u travnju, kada je mjestimice izmjeren i za taj mjesec rekordno visok snježni pokrivač, piše Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

Budući da živimo u doba globalnog zatopljenja i klimatskih promjena, tijekom kojih su posljednja desetljeća osjetno toplija od onih iz prošlog stoljeća – za očekivati je da će se i 2022. godina priključiti sada već dugom nizu iznadprosječno toplih. No, to ne znači da će i sve njezine sezone biti takve, a pogotovo ne svi mjeseci. I naravno, pritom je kod prognoza – posebice dugoročnih – nužan oprez.

Ako se zna za takve pojave, još veću sumnju u dugoročno prognoziranje budi spoznaja ne postojanosti prognoza od izračuna do izračuna, kao što je slučaj za nastavak ove zime. I dalje je vjerojatnije da će srednja sezonska temperatura zraka iz razdoblja prosinac-veljača u većini Hrvatske biti barem malo viša od prosjeka, ali to ne znači da će takvi u većini krajeva biti i siječanj i veljača.

Vrijeme danas

Umjereno, na Jadranu ponegdje i pretežno oblačno, a malo kiše past će mjestimice duž obale i u gorju, prognozira za ponedjeljak Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ)

Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni, na Jadranu i jugo.

Najviša dnevna temperatura od 8 do 13, u Dalmaciji do 16 stupnjeva Celzijevih.

Gs Press / tportal.hr