LOVINAC Općina Lovinac je danas u centru mjesta održala tradicionalnu izložbeno-prodajnu manifestaciju „Dan sira & ličkog krumpira“. Ličani ovu manifestaciju nazivaju  „mala Jesen u Lici“. Svakako ne bez razloga jer se centru Lovinca okupilo  40-ak izlagača pridošlih iz cijele Like, Dalmacije i Slavonije, mnoštvo publike i brojno društvo u ličkim narodnim nošnjama.

Program je moderirao glumac  Darko Janeš, uz kojega su na pozornici bili direktor tvrtke „Agro-Veleit“ iz Lovinca Nikola Vidaković, najveći uzgajivač krumpira u Lici, načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić i župan ličko-senjski Ernest Petry. Nikola Vidaković  je elaborirao ovogodišnji urod krumpira, načelnik Općine Lovinac isticao posebnosti ovoga dijela Like.

-Mi doista možemo reći da živimo u najljepšem dijelu Hrvatske, u srcu Like. Općina Lovinac je prolaskom auto-ceste postala povezana s ostatkom domovine, a blizina Dalmacije samo je jedna od važnih pretpostavki za našu ekspanziju.  Nas je ovdje malo, ali radimo, ne damo se i borimo se jer je nama svaki čovjek bogatstvo. Ovom manifestacijom dodatno promoviramo našu općinu i njezine brojne turističke i gospodarske potencijale. Mislim da smo na dobrom putu jer kao turistička destinacija spajamo „zelenu i modru  Hrvatsku“,  zaključio  je načelnik Miletić te dodao kako je postojanje cijele mreže biciklističkih staza na ovome području razlog što se u ovom kraju tri puta godišnje priređuju međunarodne bajkerijade koje svake godine privlače sve više poklonika aktivnog turizma.

Župan Ernest Petry naglasio je ponos što se sve više mladih obitelji odlučuje za ostanak na djedovini i bavljenje poljoprivredom. Upravo je ovo dokazala današnja manifestacija.

-Noćas sam se vratio iz Šibenika gdje je naš Park prirode Velebit osvojio vrijednu nagradu, što je dokaz kako se ovaj segment kontinentalnog turizma sjajno razvija. Ujedno mogu reći da smo unatrag zadnje godine imali mnoštvo aktivnosti vezanih uz agrar i stočarstvo. Tu treba istaknuti budući Centar za razvoj poljoprivrede i stočarstva u brdsko-planinskim područjima. Trenutno se izrađuje cjelovita dokumentacija toga projekta gdje ćemo uz potporu Vlade RH i resornim Ministarstvom učiniti presudan iskorak u valorizaciji poljoprivrednih resursa ovih prostora. Radi se o šest modula koji će oblikovati i usmjeravati naše poljoprivrednike. Trenutno su u tijeku novi natječaji koji će svakako olakšati rad naših OPG-a. Proščoga tjedna smo u Gospiću imali po mnogo čemu rekordnu „Jesen u Lici“ koju je posjetilo oko 25 tisuća ljudi. Lika definitivno ide u dobrom  smjeru, na ponos svih nas, istaknuo  je župan Petry. 

Prisutne su razveselile pjesmice i recitacije mališana iz Dječjeg vrtića „Mali medo“, a potom svirka i pjesma  Zavičajnog društva Sinac. Na štandovima se moglo kupiti mnoštvo plodova bogate ličke jeseni. Uz krumpir nudilo je mnoštvo vrsta sireva i mliječnih prerađevina, mesnih prerađevina, suvenira, plodova netom donesenih iz obližnjih šuma poput šipaka, vrganja i divljih voćki. Organizatori su besplatno nudili i obilje ličkih specijaliteta poput sarme, knedla s šljivama, uštipaka i savijača s jabukama tako da se iz Lovinca doma nitko nije vratio gladan. 

U mnoštvu ponuđenih ljekovitih pripravaka isticali su se oni spravljeni od aronije i lavande, kultura koje postupno osvajaju Liku. Nudile su se i brojne vrste meda, povrtlarski proizvodi, dok su oni najuporniji berači gljiva jutros rano izbili iz okolnih šumaraka s hrpom svježih vrganja koji su gotovo buknuli diljem Like ove tople i vlažne jeseni.

Istodobno se najmlađi posjetitelji zabavljali na Dječjem igralištu na igraonicama zvanim „napuhanci“.

Gs Press