U sklopu projekta Hrvatska stvara u četvrtak, 23. ožujka 2018. godine održano je još jedno predstavljanje projekta. Ovoga puta predstavnici tvrtke STEMI i Udruge Programerko kao predstavnice Code Cluba Hrvatska posjetili su grad Gospić gdje su prisutnima predstavili osnovne ciljeve projekta. Kao najvažniji, istaknuli su pokazati mladima kako neovisno o mjestu stanovanja u istraživanju i razvoju svojih ideja nisu sami. Podršku u provođenju projekta Hrvatska stvara pružila je i lokalna zajednica Ličko-senjske županije. Povezivanje mladih s lokalnom zajednicom iznimno je bitno jer im se šalje poruka kako znanje i podršku za razvoj vlastitih ideja mogu pronaći i u svom gradu, među svojim sugrađanima.

Događaj je otvorila Paula Perković, predsjednica Zajednice tehničke kulture grada Gospića,  a nazočne su uz nju pozdravili Ivica Radošević, ravnatelj Osnovne škole dr. Jure Turića i Kristina Prša, zamjenica gradonačelnika grada Gospića.

Provedbom projekta stvarat će se zajednica mladih u Hrvatskoj koje će se usmjeravati da budu stvaraoci – otkrio je Marin Trošelj iz tvrtke STEMI predstavljajući sam koncept projekta.

Nakon predstavljanja pojekta održana je hands on radionica za djecu. Na taj način predstaljena je Code Club inicijativa koja će služiti kao platforma za provođenje projekta. Novosnovanim Code Club klubovima u vlasništvu su ostavljeni STEMI hexapod roboti kako bi mladi mogli praktično primjenjivati stečena znanja. Osnivanjem Code Cluba školarci u Ličko-senskoj županiji imaju jedinstvenu priliku za besplatno razvijanje vještina i to na isti način i u istim uvjetima u kojima se nalaze školarci razvijenih zemalja. Novi Code Club klubovi pokrenuti su zahvaljujući tvrtkama SPAN i Školska knjiga.

Mladi koji se ne boje izazova i inovacija, koji su jedni drugima podrška, temelj su boljega društva sutra – istaknula je (Ana Nikolić iz Udruge Programerko)

Jučerašnjim predstavljanjem projekta, mladima su dobili upravo to, priliku i prostor gdje u zajedništvu, u svojoj lokalnoj zajednici, mogu stvarati i razvijati vlastite ideje i potencijale. Gdje prije svega, u zajedništvu mogu učiti jedni od drugih i u suradnji se razvijati kao mladi istraživači, ali i kako osobe koje će činiti naše društvo budućnosti. Ono što lokalna zajednica pruži mladima danas, vratit će joj se sutra.

Projekt se izvodi uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, a omogućili su ga Zagrebačka banka i Školska knjiga uz ostale partnere. Za provedbu projekta odgovorni su STEMI d.o.o. i Udruga Programerko kao predstavnik Code Cluba Hrvatska, uz podršku partnera Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Hrvatske zajednice tehničke kulture te Netokracije. Projekt se može pratiti na web stranicama www.hrvatskastvara.eu

STEMI je tvrtka čija je misija privlačenje mladih u svijet znanosti, tehnologije i inovacija te njihova transformacija iz konzumenata tehnologije u stvaraoce. Proizvodi tvrke su tehnološke avanture kroz koje mlade inspirira na poduzetništvo i stvaranje novih tehnologija.

Programerko je udruga građana koji se bave poticanjem razvoja informatičkih vještina kod djece predškolske i osnovnoškolske dobi u Hrvatskoj. Udruga promiče kreativnost i inovativnost djece na području razvoja softvera i informatike. Udruga je partner i nositelj Code Club projekta za Hrvatsku. Code Club je svjetska volonterska mreža besplatnih klubova programiranja za djecu.

Gs Press / Stemi education

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.